Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 173 (8397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Memorie

La Muzeul de Istorie din Siret vor fi amplasate pe un zid 56.000 de plăcuțe cu nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de reabilitare și modernizare a Muzeului de Istorie din Siret se derulează într-un ritm bun, a apreciat, marți, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, și se vor finaliza spre sfârșitul lunii noiembrie a acestui an. Directorul Ursu a declarat că după ce se va încheia reabilitarea clădirii va fi efectuat și proiectul muzeotehnic la interior și cel mai târziu în martie-aprilie 2024 muzeul să fie deschis pentru vizitare.

La muzeu este prevăzut și un Memorial al Holocaustului, în structura căruia intră un perete pe care vor fi amplasate 56.000 de plăcuțe pe care vor fi înscrise nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria. Muzeul Național al Bucovinei a apelat la conducerea Memorialului Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim pentru a obține listele cu evreii bucovineni care au fost victime ale deportărilor din Transnistria, care au început pe 9 octombrie 1941, la ordinul lui Ion Antonescu. Yad Vashem a trimis muzeului liste cu 46.363 de nume de evrei deportați din Bucovina de Nord și de Sud, în Transnistria aflată atunci sub administrație românească.

Emil Ursu a afirmat că victimele sunt identificate cu nume, prenume, numele părinților, data și locul nașterii, rezidența și locul de unde au fost deportate. Deoarece numărul celor care au murit în Transnistria nu este cunoscut nici acum cu exactitate, pe peretele amplasat la Muzeul de Istorie din Siret vor fi amplasate 56.000 de plăcuțe, pentru eventualitatea că pe parcurs vor apărea informații și despre alte victime.

Menționăm că în orașul Siret se află două cimitire evreiești, dintre care unul este considerat a fi cel mai vechi din România și este loc de pelerinaj pentru mulți israelieni și evrei din străinătate. Viitorul Memorial a fost gândit ca parte a istoriei minorităților din Bucovina.

Imobilul în care funcționează Muzeul de Istorie din Siret este monument istoric și necesitatea investiției a fost generată de starea precară a clădirii, uzura morală a expoziției permanente, lipsa spațiilor de depozitare și conservare, aglomerarea personalului de specialitate în spații neadecvate, lipsa unor spații și dotări pentru deservirea publicului. Terenul pe care este amplasat are o suprafață de 1.786 mp.

Valoarea lucrărilor de reabilitare este de 4,2 milioane de lei fără TVA. Printre lucrările care se execută se numără consolidarea clădirii, refacerea instalațiilor electrice, sanitare, de încălzire, de condiționare și ventilare, instalarea de echipamente de detectare și alarmare la incendiu și efracție, control acces, instalații de sonorizare, instalații interioare de voce-date etc.

Reabilitarea muzeului face parte dintr-un proiect integrat derulat în parteneriat între Consiliul Județean Suceava și Primăria Siret, denumit „Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne”, în valoare totală de 24,31 milioane de lei (5,15 milioane de euro), finanțat cu fonduri europene. A doua parte a proiectului cuprinde construirea unui centru educațional pentru învățare permanentă, cu o suprafață de 1558,76 mp, sală de sport – 837,54 mp și un teren de sport – 968,00 mp, precum și reabilitarea și modernizarea unor spații publice urbane în centrul orașului Siret: alei, spațiu verde, parcurile din zona Policlinicii, Primăriei și Casei de Cultură. Durata de execuție a întregului proiect este de 52 de luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Muzeul de Istorie din Siret vor fi amplasate pe un zid 56.000 de plăcuțe cu nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
La Muzeul de Istorie din Siret vor fi amplasate pe un zid 56.000 de plăcuțe cu nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei