330 de candidați din judeţ au susţinut săptămâna trecută examenul de definitivat, testare care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.
237 dintre aceștia, însemnând 71,8%, au trecut cu succes de examen, ceea ce înseamnă că au obținut peste 8 la proba scrisă, nota minimă pentru promovare.
Rezultatul plasează județul nostru sub media națională, unde rata de succes a fost de 76,9%.
Cinci candidați au media 10 la examenul de definitivat. Este vorba despre Nadia Alina Candrea (Biologie, Școala Gimnazială Panaci), Florina Diana Hura (Arte plastice, Școala Gimnazială Horodnic de Sus), Iuliana Florina Măsariu (Psihopedagogie specială, Școala Gimnazială Specială Rădăuți), Eufrozina Paraschiva Miron și Adriana Slușar (Asistență medicală generală, Școala Postliceală ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Suceava).
Potrivit datelor transmise de Ministerul Educației, cu note între 9,5 și 9,99 la proba scrisă a examenului figurează 10 candidați.
93 de candidați nu au promovat, fiind notați sub 8 la proba scrisă.
Suceava, spre coada clasamentului național
Rata de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 76,97%, în creștere cu peste 6% față de anul anterior (70,80%), informează Ministerul Educației.
Rezultate bune sunt în județene: Gorj – 83,3%, Cluj – 82,6%, Neamț – 81,7%, Dâmbovița – 81,1%, Vâlcea – 80,9%. Rate slabe de promovare au județele Olt – 61,3%, Tulcea – 63,6%, Argeș – 66,3%.
Doar 6 județe din țară au promovabilitate mai mică decât județul nostru.
Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.
Rezultatele finale, pe 1 august
Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen până miercuri, 26 iulie (ora 12:00). Rezultatele finale se afișează în data de 1 august.
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.
Examenul de definitivat este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
El are dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.