Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 173 (8397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultate

Cinci note de 10, însă promovare sub media națională, la definitivat, examen obligatoriu la începutul carierei didactice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

330 de candidați din judeţ au susţinut săptămâna trecută examenul de definitivat, testare care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.

237 dintre aceștia, însemnând 71,8%, au trecut cu succes de examen, ceea ce înseamnă că au obținut peste 8 la proba scrisă, nota minimă pentru promovare.

Rezultatul plasează județul nostru sub media națională, unde rata de succes a fost de 76,9%.

Cinci candidați au media 10 la examenul de definitivat. Este vorba despre Nadia Alina Candrea (Biologie, Școala Gimnazială Panaci), Florina Diana Hura (Arte plastice, Școala Gimnazială Horodnic de Sus), Iuliana Florina Măsariu (Psihopedagogie specială, Școala Gimnazială Specială Rădăuți), Eufrozina Paraschiva Miron și Adriana Slușar (Asistență medicală generală, Școala Postliceală ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Suceava).

Potrivit datelor transmise de Ministerul Educației, cu note între 9,5 și 9,99 la proba scrisă a examenului figurează 10 candidați.

93 de candidați nu au promovat, fiind notați sub 8 la proba scrisă.

 

Suceava, spre coada clasamentului național

Rata de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 76,97%, în creștere cu peste 6% față de anul anterior (70,80%), informează Ministerul Educației.

Rezultate bune sunt în județene: Gorj – 83,3%, Cluj – 82,6%, Neamț – 81,7%, Dâmbovița – 81,1%, Vâlcea – 80,9%. Rate slabe de promovare au județele Olt – 61,3%, Tulcea – 63,6%, Argeș – 66,3%.

Doar 6 județe din țară au promovabilitate mai mică decât județul nostru.

Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. 

 

Rezultatele finale, pe 1 august

Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen până miercuri, 26 iulie (ora 12:00). Rezultatele finale se afișează în data de 1 august.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Examenul de definitivat este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

El are dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci note de 10, însă promovare sub media națională, la definitivat, examen obligatoriu la începutul carierei didactice.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci note de 10, însă promovare sub media națională, la definitivat, examen obligatoriu la începutul carierei didactice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei