Municipiul Câmpulung Moldovenesc a găzduit, vineri, deschiderea oficială a celei de-a 34-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Întâlniri Bucovinene”. La ediția de anul acesta participă aproape 40 de formații din județul Suceava, dar și din Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Ungaria. Ca în fiecare an, festivalul a debutat cu o paradă a formațiilor participante, a crescătorilor de câini ciobănești de Bucovina și de cai. Parada a pornit de la stadionul din Câmpulung Moldovenesc, având în frunte mai mulți buciumași din zona de munte a județului, urmați de crescătorii de câini ciobănești din Bucovina, alături de care a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a venit la paradă cu câinele său „Ursu”, un imens ciobănesc de Bucovina, în vârstă de trei ani. Au urmat apoi în paradă crescătorii de cai, după care rând pe rând, prin fața câmpulungenilor și turiștilor, au trecut cele 37 de formații participante la festival. Artiștii populari, de la cei mai mici și până la cei mai în vârstă, i-au încântat pe cei prezenți cu frumoasele lor dansuri și costume populare, fiind aplaudați pe întreg traseul, până în centrul municipiului. Aici, toți participanții la paradă au fost așteptați de primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, alături de care s-au alăturat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Angelica Fădor, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, precum și mai mulți primari din zona de munte. După ce au prezentat un scurt moment artistic în fața oficialităților, formațiile și trupele participante la festival s-au adunat pe platoul central din Câmpulung Moldovenesc, acolo unde au încins o imensă horă a Bucovinei.
Mihăiță Negură: „Astăzi avem o zi minunată la Câmpulung Moldovenesc”
La deschiderea oficială a festivalului, primarul Mihăiță Negură a salutat prezența la Câmpulung Moldovenesc a formațiilor din cele patru țări, dar și a turiștilor și câmpulungenilor care au ținut să fie prezenți la acest eveniment. „Astăzi avem o zi minunată la Câmpulung Moldovenesc și prin participarea tuturor stațiunilor de interes local și național din județul Suceava, care își vor prezenta în cadrul acestui important festival <Întâlniri Bucovinene> oferta turistică”, a transmis Mihăiță Negura. El a salutat și prezența viceguvernatorului regiunii Cernăuți și a viceprimarului orașului Cernăuți din Ucraina, precum și a invitaților oficiali din celelalte țări. Negură a ținut să-i mulțumească în mod special președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru modul în care s-a implicat în acest eveniment.
Gheorghe Flutur: „Municipiul Câmpulung Moldovenesc, inima Bucovinei, va fi capitală culturală pentru câteva zile”
Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că pe parcursul festivalului municipiul Câmpulung Moldovenesc poate fi considerat o capitală culturală şi l-a felicitat pe primarul Mihăiță Negură pentru modul în care organizează de fiecare dată această manifestare. „Câmpulung Moldovenesc, inima Bucovinei, va fi capitala culturală pentru câteva zile, o capitală a portului popular și a autenticului”, a spus Flutur. El a salutat în mod special prezența delegațiilor din Ucraina, cărora le-a transmis un mesaj de compasiune. „M-am uitat că în formațiilor lor sunt numai doamne și domnișoare și le lipseau partenerii de joc. Și răspunsul lor a fost că sunt pe front și trebuie să ne gândim la frații noștri din nordul Bucovinei, la ucraineni și să transmitem un gând de solidaritate și compasiune cu poporul ucrainean pentru perioada grea prin care trece și că suntem alături de ei. Nu numai astăzi, la Întâlnirile Bucovinene, dar am fost și cu blidul de zamă în Vama Siret, când a fost nevoie, la – 10 grade și asta tot datorită oamenilor de aici, din frumoasa Bucovină și din întreaga țară”, a declarat șeful administrației județene. El a adăugat că este convins de faptul că toate cele cinci țări participante la festival pot fi mai puternice prin cultură, tradiții și folclor.
Angelica Fădor: „Este un festival care adună la un loc bucovineni păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor populare”
Invitată să ia cuvântul, deputatul Angelica Fădor a spus că o bucură faptul că poate fi prezentă la un astfel de festival, care adună la un loc bucovineni păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor populare. „Un festival care adună la un loc bucovineni care au știut să transmită mai departe copiilor aceste tradiții și obiceiuri. Și le-au transmis pentru că bucovinenii știu că tradițiile și obiceiurile reprezintă o zestre sfântă, o zestre pe care nu trebuie sub nici o formă să o lăsăm deoparte”, a spus Angelica Fădor. Ea a apreciat eforturile municipalității câmpulungene de a păstra acest festival și de a-l crește din ce în ce mai mult, pe an ce trece. După deschiderea oficială, formațiile prezente au început să susțină spectacole pe scena din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc.