Cazurile de violență din școli au intrat din nou în atenția Ministerului Educației, care propune noi măsuri pentru diminuarea situațiilor de hărțuire și agresiune din unitățile de învățământ.
Ministerul vrea gestionarea eficientă a cazurilor de violență din mediul școlar și a lansat în dezbatere publică un document care explică pentru diferite situații care sunt modalitățile de lucru, regulile de aplicat și responsabilitățile persoanelor implicate în managementul acestor cazuri.
Potrivit ministerului, în gestionarea cazurilor de violenţă, pentru a asigura siguranţa fizică şi emoţională a elevilor, reprezentanţii unităţilor de învăţământ trebuie să sesizeze instituţiile abilitate, să colaboreze cu acestea şi să aplice sancţiuni şi măsuri de sprijin pentru autori, respectiv măsuri de sprijin pentru victime.
Ministerul tratează punctual cazurile de violență, cu exemple concrete (cazuri ușoare de violență între copii, cazuri grave de violență între elevi, cazuri de violență a personalului școlii asupra elevilor, violență gravă a elevilor asupra personalului școlii etc., fiecare cu exemple) și pentru fiecare situație sugerează un plan de intervenție, persoane implicate, responsabilități, măsuri, plan de reabilitare, sancțiuni.
La nivelul județului, potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, în anul 2022 au fost sesizate 90 de infracțiuni cu implicarea elevilor, cu 21 în plus față de anul 2021.
Din cei 64 de autori identificați și puși sub acuzare, 53 au fost elevi, 4 cadre didactice, restul fiind aparținători ai elevilor.
Din cele 84 de victime, 73 au fost elevi, iar patru cadre didactice.
Cu privire la tipul de infracțiuni, de departe cele mai multe dosare penale sunt încadrate la infracțiunea de loviri sau alte violențe. Adică lovituri aplicate între elevi, în cele mai multe cazuri.
Atrage atenția și numărul mare - 20 fapte de vătămare corporală din culpă (agresiuni cu repercusiuni mai serioase).
Alte fapte cu implicarea elevilor au fost furturi (4), distrugere (3), amenințare (3).