Locuitorii satului Sf. Ilie din comuna Șcheia au sărbătorit, joi, hramul localității, cu acest prilej fiind organizate mai multe evenimente religioase, culturale și artistice. Manifestările au început de dimineață la Mănăstirea Sf. Ilie din localitate, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, locaș de cult considerat „sora Mănăstirii Voroneț”.
Mănăstirea Sf. Ilie a fost recent restaurată în totalitate printr-un proiect european. La slujba de hramul mănăstirii au participat numeroși localnici, marea lor majoritate venind îmbrăcați în costume populare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Sf. Ilie, protosinghelul Elisei. La slujbă a fost prezent și primarul comunei, Vasile Andriciuc, și el fiind îmbrăcat într-o cămașă tradițională. După Sfânta Liturghie, a avut loc lansarea cărții ”Biserica Sfântul Ilie din Suceava. Monografie arheologică”, scrisă de arheologul Ion Mareș, director adjunct al Muzeului Național al Bucovinei.
Prezentarea cărții a fost făcută de consilierul eparhial al Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PC arhid. dr. Vasile Demciuc, care a arătat că Mănăstirea Sf. Ilie, care anul acesta împlinește 535 de ani de la construire, ascunde foarte multe taine, cele mai multe dintre acestea fiind descifrate de către arheologul Ion Mareș în urma săpăturilor arheologice începute în anii ’90 și continuate între anii 2019 și 2022, atunci când au avut loc lucrările de restaurare. La rândul său, Ion Mareș a precizat că volumul poate fi găsit la standul din incinta Muzeului de Istorie din Suceava.
Ion Mareș a ținut să precizeze că o parte din materialele arheologice găsite aici, precum textile și nasturi din argint, se află la Muzeul Național al Bucovinei pentru a fi restaurate. De precizat că tot la finalul Sfintei Liturghii, preotul Vasile Demciuc a prezentat și o broșură de promovare a Mănăstirii Sf. Ilie. Manifestările organizate la Mănăstirea Sf. Ilie s-au încheiat cu un concert de pricesne susținut de preotul Marius Adrian Pop.
Sărbătoarea locuitorilor din satul Sf. Ilie a continuat cu spectacolele organizate la căminul cultural, pe scenă urcând Fanfara „Brazii Bucovinei” din Sf. Ilie, Ansamblul Folcloric Zestrea, Mihaela Gurău, Grigore Gherman, Loredana Călin, Viorica Duceac, Nicoleta Cojocaru, Laura Haidău, Adriana Crainiciuc, Lavinia Ioana Penciuc, Ștefan Cătălin Bocănet și Antonia Seciu.