Printre numeroasele instituții care au efectuat sau efectuează controale în această perioadă la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și copiilor se numără și Direcția Sanitar Veterinară Suceava, care a mobilizat trei echipe de control în teren, în perioada 10-15 iulie.
Echipele au avut în graficul de control 101 unități de tipul centre persoane vârstnice, centre persoane cu dizabilități, respectiv centre copii/case tip familial.
La centrele găsite deschise, 90% din total, sanitar-veterinarii au verificat spațiile de gătit, produsele alimentare pregătite pentru hrană, documentele de sănătate ale personalului etc.
Numărul neregulilor găsite a fost destul de mare, însă nu din rândul problemelor majore care nu pot fi remediate, a subliniat doctorul Dănuț Corneanu, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Au fost aplicate 20 de amenzi, în valoare de puțin peste 200.000 de lei. Rezultă, așadar, o medie per amendă de 10.000 de lei.
Amenzile au fost date pentru alimente depozitate necorespunzător, alimente neetichetate pentru a se stabili trasabilitatea, lipsă contraprobe din mâncarea colectivă, neîntreținere în condiții de igienă a spațiilor de producție-preparare și depozitare.
Ca exemple, în cazul unei unități de cazare pentru vârstnici s-a constatat că nu este menținută în condiții de igienă bucătăria, fiind aplicată o amendă de 40.000 de lei. Totuși, agentul economic poate achita jumătate din minimul amenzii, adică 15.000 lei.
În alt caz, a fost dată de echipa sanitar-veterinară o amendă de 12.000 lei, pentru lipsă trasabilitate produse alimentare, adică nu existau documente care să ateste data de producere, când a fost congelat etc.
Pentru produse de origine animală amestecate printre cele vegetale într-o ladă frigorifică a fost aplicată o sancțiune de 10.000 de lei (depozitare necorespunzătoare).
În fine, la un alt centru s-au dat două amenzi de 10.000 de lei fiecare, pentru lipsă igienă în spațiul de gătire, respectiv folosirea de ustensile și recipiente de lucru în bucătărie deteriorate.
”Apreciem că în general sunt probleme ce pot fi remediate, unele fiind îndreptate chiar pe loc. În alte situații s-au dat termene de remediere, urmând a se reveni în control la respectivele unități pentru a ne asigura că aspectele neconforme au fost îndreptate”, a declarat doctorul Corneanu.
El a subliniat că s-au aplicat și 29 de avertismente scrise sau verbale, iar cantitatea totală de produse alimentare confiscată în vederea distrugerii a fost de 45 de kilograme.
Scopul principal al controalelor nu a fost de a se da amenzi mari, ci de a fi îndreptate problemele de igienă alimentară.
La două centre pentru persoane vârstnice s-a constatat că nu exista autorizare sanitar-veterinară la înființare, fiind trasate termene de remediere și de intrare în legalitate în termen de 14 zile.