Adresabilitatea către echipa multidisciplinară formată la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava între serviciile de Nefrologie, Chirurgie Vasculară și Radiologie Intervențională a devenit regională. Medici din spitale din toate județele din Moldova se adresează colegilor lor de la Suceava pentru rezolvarea problemelor de abord vascular ale pacienților care au nevoie de dializă. Directorul medical al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”, conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, a declarat că până acum au tratat, pe lângă pacienții din județul Suceava, pacienți din Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău și Neamț, dar solicitări pentru programarea pacienților sunt și de la medici de la spitale din alte zone din țară.
Cel mai recent caz din afara județului a fost al unei paciente în vârstă de 61 de ani, aflată în program cronic de hemodializă în centrul DMD din Iași. Pacienta a ajuns la spitalul din Suceava, unde medicii i-au identificat o îngustare (stenoză) perianastomotică la nivelul ramului venos. A fost tratată minim invaziv, „prin angioplastie cu balon farmacologic activ”, iar rezultatul „este unul satisfăcător, cu obținerea unui calibru bun al vasului pentru efectuarea dializei”. „Pacienta va fi externată și va continua ședințele de hemodializă, sperăm noi fără alte incidente”, a comunicat echipa medicală.
Procedurile prin care se mențin viabile fistulele arterio-venoase la pacienții dializați presupun tehnici minim invazive de recanalizare, dilatare și/sau stentare a venelor sau arterelor care asigură circulația sângelui.La pacienții ajunși în stadiul terminal al bolii cronice de rinichi, în program de dializă, medicul trebuie să realizeze o comunicare între o venă și o arteră, o fistulă arterio-venoasă, ce permite efectuarea ședințelor respective. Potrivit medicilor, acest acces vascular are un timp de utilizare variabil; se pot realiza mai multe fistule arterio-venoase la un pacient, dar, de foarte multe ori în evoluția bolii, vasele se deteriorează și trebuie găsite soluții pentru menținerea acestui acces. Astfel de probleme reduc nu numai calitatea dializei, ci și calitatea vieții sau speranța de viață a acestor pacienți.
Activitatea de rezolvare endovasculară a stenozelor vasculare centrale sau periferice a început la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava prin colaborări cu medici din compartimentul de radiologie intervențională de la Universitatea Yale și de la Spitalul „Saint Joseph” din Paris.
Actuala echipă de la Radiologie intervențională este formată din trei medici specialiști cu competență radiologie intervențională - dr. Cătălin Lulciuc, dr. Alexandra Husar și dr. Mihai Crețeanu Jr. și doi medici rezidenți - dr. Ionel Coruga și dr. Gabriel Mircea. La Nefrologie echipa este formată din conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, dr. Adrian Botezan, dr. Oana Căldăruș, dr. Monica Cordoș, dr. Raluca Popa, iar la Chirurgie vasculară, din dr. Marin Sapaniuc și dr. Simona Silistru.