Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 167 (8391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5757 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi

Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, purtați haine lejere, grijă mare pentru copii și vârstnici sunt printre recomandările DSP în caz de caniculă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis, marți, prin purtătorul de cuvânt Gabriela Budeanu, un set de recomandări pentru populație în vederea evitării problemelor care pot fi cauzate de temperaturile ridicate. Gabriela Budeanu a atenționat că cei mai afectați de temperaturile foarte ridicate sunt vârstnicii și copiii, de aceea este foarte important să nu lăsați niciodată copiii singuri în autoturism deoarece temperatura poate fi mortală în timpul caniculei. La temperatura exterioară de 26 de grade Celsius, după 60 de minute de stat în soare temperatura în mașină se ridică la 51 de grade Celsius.

„În timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, mașinile se încing foarte repede, de aceea se pot produce tragedii mai repede decât vă imaginați”, a subliniat Gabriela Budeanu.

Ea a arătat, de asemenea, că persoanele în vârstă suferă, de obicei, de boli cronice și iau tratamente care le slăbesc organismul în timpul caniculei, însă nu trebuie să întrerupă tratamentul. „Organismul persoanelor în vârstă se adaptează mai greu la schimbările de temperatură. 15 minute. Atât durează pentru ca temperatura unui vârstnic să atingă 41 de grade Celsius, când se produce șocul termic. 39,5 grade Celsius este temperatura la care organismul poate fi afectat grav dacă nu se iau măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Reprezentanta DSP recomandă totodată să închideți ferestrele locuinței și birourilor în timpul zilei și aerisiți noaptea, să evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00 și, dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți două, trei ore zilnic în spații care beneficiază de aer  condiționat (spații publice, magazine etc). Purtați pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceți duşuri călduțe, fără a vă şterge de  apă și beți zilnic între 2-3 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice. Consumați fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveți, roşii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, afirmă specialiștii.

Evitați activitațile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.), aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită, și păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoştințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități și interesați-vă de starea lor de sănătate.

Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe, DSP recomandă să închideți ferestrele expuse la soare și să trageți jaluzelele şi/sau draperiile. Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință. Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineața  devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință; stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale și închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, purtați haine lejere, grijă mare pentru copii și vârstnici sunt printre recomandările DSP în caz de caniculă.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, purtați haine lejere, grijă mare pentru copii și vârstnici sunt printre recomandările DSP în caz de caniculă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei