Controlul celor 96 de centre rezidențiale de îngrijire a vârstnicilor, copiilor și persoanelor cu dizabilități din județul Suceava s-a încheiat cu 614 sancțiuni, din care 6 dosare penale, 71 de amenzi în valoare totală de 624.800 de lei și 537 de avertismente. Conform subprefectului Florin Sinescu, majoritatea sancțiunilor s-au încadrat în categoria contravențiilor. Totodată, subprefectul a subliniat că nici un centru nu a fost închis, nu a fost suspendată nicăieri activitatea și nici o persoană din aceste cămine nu a trebuit să fie relocată. Acesta a arătat că, în urma controlului, pe lângă amenzi au fost deschise și 6 dosare penale, dintre care două pe persoană juridică, pentru evaziune fiscală, și patru pe persoană fizică, pentru desfășurarea unor activități fără autorizație. Subprefectul a mai spus că în urma verificărilor au fost dispuse planuri de măsuri de remediere a deficiențelor, a căror punere în practică va fi în continuare monitorizată.
În cele 96 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, pentru persoane adulte cu dizabilități, destinate copiilor, adăposturi de noapte, centre pentru victimele violenței în familie și centre medico-sociale controlate sunt 1.811 beneficiari, dintre care 737 de persoane cu dizabilități, 671 de persoane vârstnice, 314 copii și 89 de alte persoane dependente de îngrijiri, din alte categorii decât cele menționate anterior.
Echipele de control au fost formate din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare, Protecției Consumatorului, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. Cele mai multe sancțiuni, peste 400, au fost aplicate de ISU.
Din numărul total de cămine din județ, 63 sunt publice și 33 sunt private; 15 cămine sunt pentru vârstnici - patru publice și 11 private; 16 cămine sunt pentru persoane cu dizabilități, dintre care 14 sunt publice și două private; 49 de centre rezidențiale sunt pentru copii, din care 35 publice și 15 private; 7 sunt unități de asistență medico-sociale, adăposturi pentru victimele violenței în familie și adăposturi de noapte, din care una privată și șase publice.