Cei circa 6.000 de absolvenți de clasa a VIII-a care au susținut evaluarea națională mai au foarte puțini paşi de parcurs înainte de a dobândi statutul de licean.
La mijlocul acestei săptămâni, pe 19 iulie, viitorii boboci vor afla liceul la care au fost repartizați, în funcție de media de admitere și de opțiunile lor exprimate pe fișele de înscriere la liceu.
2023 este primul an în care media de admitere este reprezentată de media de la evaluarea națională, după ce Ministerul Educației a decis eliminarea mediei anilor de gimnaziu din formula de calcul a mediei de admitere pentru liceu. În ultimii ani, media anilor de gimnaziu reprezenta 20% din nota finală.
Până la repartizarea computerizată, se fac ultimele verificări și corectări ale eventualelor erori din bazele de date cu opțiunile elevilor.
În perioada 20 - 25 iulie, elevii vor depune dosarele de înscriere la școlile unde au fost repartizați, iar pe 25 iulie vor fi soluționate situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Pe 28 iulie 2023 se vor afișa locurile rămase libere, inclusiv cele destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, pentru etapa a doua de admitere la liceu.
Aceasta este dedicată absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior.
O parte dintre candidați au scăpat de emoțiile repartizării
În județ, au încheiat evaluarea națională 6.294 de elevi, aceștia având medii de admitere din intervalul 1,45-10.
1.357 de elevi din județ au medii de admitere mai mici de 5, iar 305 au medii de top, peste 9,50.
Parte dintre aceștia au scăpat de emoțiile repartizării computerizate, întrucât au fost deja admiși în cadrul învățământului liceal de stat.
Este vorba despre 475 de elevi care din toamnă vor studia la clasele cu profil vocațional – arte, pedagogie, teologie, la clasele cu profil sportiv sau la Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, unde procesul de admitere s-a încheiat deja.
De repartizarea computerizată scapă și elevii care optează pentru învățământ profesional, care se organizează în cadrul liceelor, pentru numeroase şi variate calificări.
Ce licee preferă elevii
La finele anului trecut, peste 4.600 de elevi de clasa a VIII-a din 110 școli din județ au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele spre care aceștia doresc să se îndrepte din toamna lui 2023.
În topul preferințelor viitorilor liceeni se situează Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, cei mai mulți respondenți exprimându-și interesul pentru specializarea Matematică – informatică.
Urmează Colegiul Tehnic Rădăuți (Mecanic auto, învățământ profesional, Științe sociale și Filologie, cu cele mai multe voturi), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava (mai ales specializarea Învățător – educatoare), Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (Științe ale naturii și Științe sociale).
Potrivit rezultatelor sondajului, 2.361 dintre elevi au ales filiera teoretică (profil uman – 1.196 și profil real – 1.165), 819 elevi vor să se îndrepte către filiera tehnologică (tehnic – 295, servicii – 421, resurse naturale și protecţia mediului - 103) și 523 vor profil vocațional (din care artistic - 150, teologic - 12, militar - 128, pedagogic - 102, sportiv - 131).
551 elevi (19,25%) au optat pentru învățământul profesional și tehnic.