Un pui de somn după-amiază poate avea diverse beneficii pentru adulții sănătoși, cum ar fi reducerea oboselii, sporirea vigilenței, îmbunătățirea stării de spirit și o memorie mai bună. Acest tip de somn nu este potrivit, însă, pentru toată lumea. Somnul de după-amiază reduce riscul mortalității din cauza problemelor inimii, mai ales în cazul bărbaților tineri și sănătoși, susțin cercetătorii.
Studiul realizat în Grecia timp de 6 ani a relevat faptul că 30 de minute de somn în cel puțin trei după- amiezi pe săptămână a scăzut riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 37%. Cercetătorii au luat în considerare starea de sănătate, vârsta și activitatea fizică pe care persoanele participante la studiu o efectuau. Experții susțin că odihna de după-amiază poate ajuta organismul uman să se relaxeze și să reducă nivelul de stres.
Iată cele șapte secrete pentru a trage un pui de somn plăcut și odihnitor:
1. Planificați-l. Atunci când este posibil, rezervați-vă o „pauză” de 20 de minute în programul încărcat pe care îl aveți. Programați acest lucru la aceeași oră în fiecare zi. La fel cum creierului dumneavoastră îi place o oră fixă de culcare, creierului îi place o oră fixă și pentru un pui de somn.
2. Simțiți-l. Simțiți-vă impulsurile naturale de somn. S-ar putea să simțiți un „imbold” de a dormi în timpul zilei, care este similar, dar mai blând decât impulsurile neurochimice pe care le simțiți la culcare. Cei mai mulți oameni simt aceste mici imbolduri de a trage un pui de somn la aproximativ opt ore după trezire. Dacă vă treziți la ora 6 dimineața, ora optimă de somn este probabil în jurul orei 14:00.
3. Cronometrați-l. Un „pui de somn” de 20 de minute este de obicei potrivit pentru a vă revigora puțin. O siestă mai lungă (mai mult de 30 de minute) poate provoca stări de amețeală, deoarece intrați în stadii mai profunde de somn, din care creierului nu-i place să fie trezit. Cu toate acestea, ca și în cazul somnului de noapte, aplicați rețeta personală de somn. Dacă, în mod natural, dormiți mai mult de 30 de minute sau chiar 50 de minute și vă treziți odihnit, înseamnă că ați avut parte de un ciclu de somn complet și acesta poate fi somnul perfect. Cea mai revigorantă durată a somnului este de obicei undeva între 20 și 50 de minute. Durata somnului este cât timp ați dormit efectiv, nu din momentul în care v-ați pus în pat, pentru că este posibil să fi fost nevoie de 10 până la 15 minute pentru a cădea efectiv în somnul ușor al unei moțăieli.
4. Construiți-vă o rutină. Obișnuiți-vă să adormiți urmând o rutină asemănătoare cu cea de dinaintea somnului de noapte. Creierului îi place rutina și va aluneca mai ușor în somn urmând gândurile, imaginile sau acțiunile pe care l-ați programat să le urmeze noaptea.
5. Reduceți lumina și zgomotele. Încercați să faceți tot posibilul să reproduceți decorul din dormitor, sanctuarul dumneavoastră pentru somn. Folosiți dopuri pentru urechi, puneți telefonul mobil pe modul silențios, închideți ușile, faceți liniște în cameră, stingeți luminile și trageți jaluzelele. Simpla închidere a ochilor poate lăsa totuși să treacă prea multă lumină naturală, mai ales dacă ați ațipiți afară, așa că încercați „umbrele de somn”, precum ochelarii de soare.
6. Adoptați o poziție potrivită. A dormi în timp ce stai într-un unghi de 45 până la 60 de grade este de obicei mai bine decât a sta întins, mai ales dacă ați luat prânzul în ultima oră. Dormitul prea mult și prea repede după o masă este posibil să declanșeze dureri intestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau indigestia; metabolismul intestinal încetinește în timpul somnului, iar statul întins împiedică gravitația să ajute la deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv. Un scaun rabatabil cu un suport pentru picioare asigură un somn mai confortabil.
7. După somn ieșiți la lumină. La trezirea naturală, ridicați-vă, plimbați-vă și priviți pe fereastră. Chiar mai bine, mergeți afară. Aceste îndemnuri îi spun creierului că ora de somn s-a terminat și că este timpul să se întoarcă la muncă.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com