Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 162 (8386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9731 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5973 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În parteneriat cu Facultatea de Silvicultură

Harșovschi vrea evaluarea prin RMN a sănătății copacilor de pe domeniul public din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Starea de sănătate a copacilor de pe domeniul public din municipiul Suceava ar putea fi evaluată cu un echipament care funcționează pe un principiu asemănător cu RMN sau computerul tomograf, de care dispune Facultatea de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat, miercuri, în conferință de presă, că a avut deja discuții la universitate despre un parteneriat în acest sens. Viceprimarul a arătat că, de fiecare dată când este nevoie ca unii arbori să fie tăiați, fie din cauză că nu prezintă siguranță, fie pentru unele lucrări edilitare, „activiștii de mediu ne ceartă”. Asta deși, conform spuselor sale, „la orice tăiere, dacă tăiem un copac, plantăm doi”. Lucian Harșovschi a subliniat că arborii vor fi tăiați dacă analizele vor arăta că sunt uscați sau pun în pericol siguranța trecătorilor și/sau a imobilelor. De asemenea, a precizat că tăierea de arbori sănătoși are loc doar cu aviz de la Agenția de Protecție a Mediului.

Contactat, decanul Facultății de Silvicultură din cadrul USV, Ciprian Palaghianu, a declarat că Laboratorul de Biometrie Forestieră al facultății dispune de un tomograf pentru arbori, Arbotom, cu ajutorul căruia se estimează putregaiul interior al copacilor și că prestează astfel de servicii către diverse instituții și firme. „Avem echipe care au făcut genul ăsta de scanări, inclusiv pentru Primăria București. Prin scanare evaluăm calitatea și structura trunchiului, pentru estimarea riscurilor de cedare pe care le prezintă un arbore ca urmare a degradării lemnului. Instrumentul poate fi utilizat împreună cu sistemul ArboRadix, care este capabil să detecteze principalele ramificații ale sistemului radicular”, a explicat decanul Facultății de Silvicultură, Ciprian Palaghianu. Nu pot fi evaluate însă rădăcinile care ar putea fi afectate în urma unor ploi abundente care au îmbibat solul cu apă, de exemplu, așa cum se presupune că s-a întâmplat în cazul copacului căzut sâmbătă după-amiază peste un loc de joacă din cartierul George Enescu, din municipiul Suceava.

Menționăm că legislația interzice intervenţia cu tăieri în coroana arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene. Tăierea nucilor şi castanilor comestibili din categoria pomi răzleţi, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizaţiei emise de autoritatea competentă (Direcţia pentru Agricultură Judeţeană).

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Harșovschi vrea evaluarea prin RMN a sănătății copacilor de pe domeniul public din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Harșovschi vrea evaluarea prin RMN a sănătății copacilor de pe domeniul public din municipiul Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei