Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat o acțiune de control de amploare și foarte importantă care vizează verificarea a tot ce înseamnă vânzători și producători de fructe și legume.
Acțiunea se derulează în colaborare cu Direcția Agricolă Suceava și vizează controale în piețe, aprozare, dar și în depozite.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a precizat că s-au recoltat deja probe din fructe și legume din 20 de depozite din județul Suceava.
Vestea bună este că toate cele 7 rezultate de până acum sunt conforme. Nu au fost identificate probleme de calitate ori concentrații de pesticide pentru normele legale.
Mai sunt însă probe din 13 depozite la care se așteaptă rezultatele.
”Un obiectiv important al acțiunii este să îi identificăm pe toți cei care au ca obiect comerțul cu fructe și legume, în piețe, aprozare, alte puncte de vânzare, inclusiv pe cei ambulanți, care umblă în această perioadă cu mașini prin multe localități. Vom verifica dacă există certificate de producător, documente de calitate și le vom recomanda să aibă un program de autocontrol, să dețină buletine de analiză. Este absolut necesar ca și în acest domeniu să se facă ordine”, a transmis doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Directorul DSVSA Suceava a mai explicat că se vor face și verificări încrucișate, între județe, pentru ca cei care vin din alte părți ale țării să poată fi verificați dacă sunt producători și de unde au marfa.
Acțiunea va urmări și verificarea mijloacelor de transport cu care sunt duse fructele și legumele pregătite pentru comercializare.
”Ne vom adresa și administratorilor din piețe și vom solicita să există o delimitare în acestea, producătorii autorizați de fructe și legume să aibă un spațiu distinct”, a mai spus Sorin Mihai Voloșeniuc.
Mesajul către cei care produc și vând fructe și legume și sunt de bună-credință este să se adreseze primăriilor, Direcției Agricole Suceava, să ceară consultanță și să se autorizeze, să aibă o formă legală de comerț.