Vineri, 7 iulie, a fost promulgată legea prin care cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără a deține permis de conducere, vor fi condamnați la închisoare cu executare.
Legea aduce o stipulare clară și importantă. Atunci când este vorba de o infracțiune la regimul rutier și o infracțiune contra vieții, pedeapsa rezultantă se va executa prin încarcerare, judecătorul neavând drept de opțiune între suspendarea executării ori executarea în penitenciar. Instanțele sunt obligate să dispună executarea pedepsei în regim penitenciar, indiferent de persoana inculpatului și indiferent de cuantumul pedepsei efectiv aplicate. Legea înglobează faptele de conducere fără permis, conducere cu permis dar fără categorie corespunzătoare, conducere cu un permis care a fost anulat sau retras, conducere în condițiile în care dreptul de a conducere era suspendat, conducere cu un permis străin care nu dă dreptul de a conduce pe teritoriul României, conducere sub influența alcoolului (alcoolemie peste 0,8 la mie, dacă este mai mică fapta fiind contravenție nu infracțiune) sau a unor substanțe psihoactive. Orice persoană care săvârșește una dintre infracțiunile de mai sus și provoacă un accident mortal, dacă va fi găsită vinovată, va fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea, pe care o va executa în regim penitenciar. Chiar și dacă nu are antecedente penale, inculpatul va ajunge tot la pușcărie.
În practică, până acum, la nivel de instanțe sucevene, putem spune că mai rar s-a întâmplat ca un șofer cu alcoolemie mare care a provocat un accident mortal să fie condamnat cu suspendare.
Totuși, cazuri au fost.
Un bărbat din Sadova, judecat pentru un accident mortal pe care l-a produs în anul 2016, a fost condamnat de judecătorii de la Câmpulung Moldovenesc la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare, pentru ucidere din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice, pedeapsa fiind suspendată pe durata unui termen de încercare de 4 ani de zile. Singura circumstanță a șoferului a fost că pietonul pe care l-a accidentat mortal se deplasa pe carosabil, după lăsarea întunericului.
Mai des au scăpat de pușcărie cei care au comis accidente mortale fără a avea dreptul de conduce ( fără permis de conducere ori cu permisul suspendat sau anulat).
Având în vedere și că fenomenul consumului de droguri a luat o amploare tot mai mare iar poliția are acum mijloace mult mai multe de a-i depista pe cei care se urcă la volan sub influența unei substanțe interzise, noua lege aduce precizări foarte importate și care ar trebui să aibă în primul rând un rol preventiv, de ”sperietoare” pentru cei care nu înțeleg altfel să respecte norme minime de siguranță în trafic.