Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA) Suceava se află în plină acțiune de control cu tematică sezon estival, care presupune verificarea agenților economici, mai mici sau mai mari, din domeniul alimentație și turism.
Echipele sanitar-veterinare merg în control de la restaurantele mari și până la unități temporare, gen rulote.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a precizat că până acum au fost aplicate amenzi de peste 100.000 de lei, cu precizarea că se merge în continuare foarte mult pe prevenire. Agenții economici primesc recomandări, iar acolo unde este cazul, avertismente și termene de remediere a deficiențelor constatate.
De departe cea mai mare amendă a fost aplicată patronului unui restaurant din Vicovu de Jos, care a refuzat controlul sanitar-veterinar.
”Obstrucționarea controlului este o abatere foarte gravă, practic agentul economic sfidează autoritatea statului. Am aplicat o amendă de 45.000 de lei și vom reveni la acel agent economic, garantez asta, însoțiți și de alte organe ale Statului Român”, a declarat Voloșeniuc.
El a subliniat că rolul controalelor este în primul rând unul preventiv iar cei mai mulți agenți economici au înțeles acest aspect foarte important.
La capitolul probleme identificate des, s-au găsit nereguli privind etichetarea și depozitarea mărfurilor alimentare. Chiar dacă materia primă din carne, de exemplu, este proaspătă, dacă la controlul sanitar-veterinarilor nu se poate face această dovadă, agentul economic este în neregulă. Cu alte cuvinte, nu se respectă normele de bună practică.
Directorul executiv al DSVSA Suceava a subliniat totuși că față de anul trecut sunt și unele zone turistice care au făcut progrese. El a dat ca exemplu activitatea turistică din Pasul Palma, unde se constată că s-a făcut ordine în activitate și nu mai este debandada din anii precedenți.
Aceste controale în zonele cu afluență de turiști vor continua intens și în următoarea perioadă și se va merge pe același principiu. Verificare, recomandări, măsuri de remediere și amenzi în cazurile grave de nerespectare a normelor sanitar-veterinare ori atunci când problemele sancționate inițial cu avertismente nu sunt remediate.
”Scopul nostru, și nu numai la nostru credem, este ca cei care sunt turiști în județul nostru să fie mulțumiți, să aibă parte de o alimentație publică de calitate și, cel mai important, să evităm cazuri nedorite de toxiinfecții alimentare”, a concluzionat Sorin Mihai Voloșeniuc.