Mai mulți copii cu deficiențe severe de vedere și părinții acestora au beneficiat, în perioada 26-30 iunie 2023, de o tabără gratuită la Vama, organizată de Asociația Teona Ariana Suceava. Tabăra Respiro (de recreere şi socializare), ce a avut loc la pensiunea „La Brazi” (Vama), a fost dedicată unor elevi, părinți și personal din comunitatea Liceului Special „Moldova” Târgu Frumos, județul Iași, precum și din județele Suceava, Bacău, Botoșani și Galați.
Organizarea taberei a fost posibilă cu ajutorul sponsorului Destine Broker Suceava. Elevii au avut parte de un program divers: au înotat în piscină, s-au bălăcit în jacuzzi și au organizat jocuri de societate în interiorul pensiunii. Parcul de aventură al taberei a fost o adevărată provocare pentru ei, mai ales că are și tiroliană, pe care au încercat-o cu toții, fiind atent supravegheați şi sprijiniți de către personalul din tabără. De asemenea, copiii au participat la workshopuri cu tematică artistic-creativă și și-au exersat abilitățile de viață independentă. Au avut timp şi pentru ședințele foto, pentru a pune o piedică în calea uitării și a transmite și altora din bucuriile trăite de ei în tabără. Nu a lipsit focul de tabără, unde s-au depănat povești, s-a cântat și s-au recitat poezii.
„Tabăra pentru copii cu deficiențe de vedere este la al treilea an de existență, iar noi ne bucurăm de aceste ediții și sperăm într-o colaborare cât mai lungă. Mulțumim din toată inima celor care au făcut posibilă această experiență și îi felicităm pentru colțul de rai pe care ni l-au pus la dispoziție”, au transmis beneficiarii Taberei Respiro.
Despre ei, despre nevăzători
Și organizatorii au adunat impresii după această experiență cu copiii cu deficiențe severe de vedere. Ei au observat că atenția și memoria sunt punctele forte pentru aceste persoane cu deficiențe grave de vedere. De asemenea, cei mai mulți dintre ei folosesc un sistem de scriere și citire special, alfabetul Braille, în care funcția dominantă o are analizatorul tactil-kinestezic. Sunt foarte disciplinați, ordonați și manifestă autocontrol pentru a se adapta și corela cât mai bine cu cei din jur. Apreciază cărțile, audio, și și-au dezvoltat un sistem propriu de adaptare și evoluție. Sunt, poate, viitori psihologi, programatori, maseuri, asistenți medicali sau confecționeri, muzicieni, fiecare cu drumul lui.
„Deficiența de vedere este dată de incapacitatea ochiului de a percepe lumina și de a o traduce în impulsuri care să fie transmise către creier. Vederea furnizează peste 90% din informațiile asupra mediului înconjurător și are rol nu numai în diferențierea luminozității, formei și culorilor obiectelor, dar și în organizarea mișcării, în reglarea posturii, în mimică, în orientarea conștientă în spațiu”, am mai aflat de la participanții în tabără. Spațiul natural mirific, liniștea obcinilor, grija şi ospitalitatea gazdelor, spun beneficiarii taberei, copiii nevăzători, „ne-au creat experienţe unice, extrem de valoroase pentru dezvoltarea noastră”.
Povestea continuă
Ca de fiecare dată, organizatorii mulțumesc voluntarilor care s-au implicat în activitățile taberei: Moșneaga Maria – pedagog, Lupu Daniela – asistent medical, Popescu Cătălin – preot, Culiceanu Ioana – voluntar kineto, Dascălu Daniela – voluntar kineto, Ungureanu Achilina – voluntar kineto, Butnariu Andreea – elevă, Pîțu Eudochia – student, coordonator tabără. „Dintre însoțitori, ne bucurăm că au devenit voluntari: Gigica Iemima Iesareela, Treja George Bogdan, Ciornohac Nicu. Mulțumim sponsorului Destine Broker Suceava. Mulțumim firmei Tarsin, pentru transport. Mulțumim Primăriei Gura Humorului, care ne-a asigurat accesul la Complexul Ariniș. Nimic fără Dumnezeu! Pentru că aceste tabere să continue, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Contribuind la tabăra Respiro deveniți parte din misiunea noastră, <adoptați> un copil altfel și îi oferiți o săptămână importantă pentru dezvoltarea lui”, au transmis reprezentanții Asociației Teona Ariana Suceava.
Se pot face în continuare donații către Asociația Teona Ariana Suceava, pentru ca și alți copii cu dizabilități să beneficieze de tabere și de terapii cu specialiști în domeniu: Cont în lei: RO57 BACX 0000 0021 0940 3001, Cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise la UNICREDIT BANK Suceava. Pentru informații suplimentare puteți apela cu încredere la telefon +40 754 510 167 sau e-mail: ata.suceava@gmail.com.