Avertizarea meteo de Cod Roșu emisă ieri după-amiază pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc și împrejurimi s-a dovedit a fi o alarmă justificată. După ora 14.30, a plouat foarte puternic, într-o perioadă scurtă de timp, iar imediat au început să curgă apelurile la numărul de urgențe 112.
Oameni din Câmpulung Moldovenesc în special au cerut ajutor pompierilor pentru a le scoate apa din curți, beciuri și anexe. Pompierii au avut miercuri, până în jurul orei 20.30, 27 de intervenții pentru evacuarea apei în municipiul Câmpulung Moldovenesc și 2 în Sadova, din curți, beciuri, subsoluri și demisoluri ale unor gospodării și ale unor operatori economici.
Au fost inundate și drumuri, inclusiv DN 17 spre Ardeal. Pe unele porțiuni de drumuri au ajuns aluviuni, însă acestea s-au retras relativ repede.
Problema cea mai serioasă a fost însă pe calea ferată, pe sectorul dintre Pojorâta și Câmpulung Moldovenesc. Aluviunile venite de pe versanți au inundat și apoi au blocat calea ferată. Ghinionul a făcut ca asta să se întâmple chiar la ora la care prin zonă se aflau în trecere două trenuri de lung parcurs, perechile Galați – Cluj-Napoca și retur.
Alarma a fost majoră pentru că în cele două trenuri rămase blocate erau în jur de 450 de călători.
Alarma cu privire la trenurile blocate s-a dat în jurul orei 15.50.
Unul dintre trenuri, IR 1832 Galați – Cluj-Napoca, a fost surprins de viitură chiar când trecea prin zonă. Astfel, locomotiva și primul vagon au fost blocate la propriu de mâlul de pe versanți.
Numeroase forțe de intervenție au fost mobilizate la fața locului, pe lângă lucrătorii de la CFR. Este vorba de pompieri de la ISU, lucrători de la Direcția Silvică și echipaje de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Pojorâta și Sadova.
După ora 17.00, situația operativă era următoarea.
Trenul IR 1830 Cluj-Napoca – Galați a fost dirijat în condiții de siguranță în gara din comuna Sadova (150 persoane).
Pentru trenul IR 1832 Galați – Cluj-Napoca, cu 4 vagoane și aproximativ 250 calatori, blocat ca urmare a aluviunilor care au afectat locomotiva și primul vagon, s-au dispus următoarele măsuri: a fost alocată o locomotivă care a preluat ultimele 3 vagoane în care au fost relocați toți călătorii, acestea fiind redirecționate în gara din comuna Pojorâta.
Nici un călător nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
O bună parte din călătorii aflați în trenul blocat de aluviuni au fost transferați cu mașini ale pompierilor militari și ale altor forțe de intervenție, între gările Pojorâta și Câmpulung Moldovenesc. Aseară, în jurul orei 19.30, căile ferate au fost eliberate de aluviuni și, conform declarațiilor reprezentanţilor CFR, circulația feroviară în zona afectată urma să fie reluată în perioada imediat următoare.
Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a fost prezent în teren, în zonele în care s-a intervenit pentru evacuarea apei ca urmare a căderilor masive de precipitații, respectiv în zona în care trenurile CFR au fost blocate de aluviuni. De asemenea, având în vedere arealul mare de manifestare a Avertizărilor meteo-hidrologice periculoase, inspectorul-șef al ISU „Bucovina” Suceava – colonel Costică Ghiață - a asigurat coordonarea structurilor de intervenție prin conducerea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava.