Cardul european de sănătate este folosit de românii asigurații medical în cazul în care au nevoie de servicii medicale de urgență în timpul șederii temporare într-o țară a Uniunii Europene, în Regatul Unit al Marii Britanii sau în Elveția. Prin şedere temporară se înţelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele amintite pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 12 luni. Este posibil ca pentru anumite servicii să fie necesară coplata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii. Un lucru important de reținut este că situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui tratament medical planificat nu este acoperită de cardul european, acesta putând fi utilizat numai în situații de urgență. Asigurații medical români pot însă beneficia de decontarea unor tratamente și în baza formularelor europene E 106, E 121 și E 112.
Conform informațiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, în cursul anului 2022 instituția a decontat pentru 1.896 de cazuri servicii medicale obținute în statele UE și în Regatul Unit al Marii Britanii, de către asigurații români beneficiari de card european sau de formulare europene (E 106, E 121 și E 112). Suma decontată, conform acestor solicitări, a fost de 16.171.782,41 lei, echivalentă cu 3,234 milioane de euro.
În anul 2022, CAS Suceava a eliberat, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, 1.719 formulare europene. Din totalul acestora, 22 de formulare au fost S2 (E112), prin care persoanele asigurate pot beneficia de tratament în statele membre ale Uniunii Europene, în condițiile în care tratamentul respectiv se regăsește printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază și nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. Prin intermediul acestor formulare S2 (E112) pacienții au efectuat tratament în străinătate, adresându-se unor unităţi sanitare din Italia, Austria, Franța și Germania. Aceste formulare au fost acordate pentru pacienți cu afecțiuni pediatrice, ortopedice, oncologice, oftalmologice, boli ale sistemului circulator și dermatologice.
Anul trecut CAS Suceava a eliberat 5.146 de carduri europene de asigurări de sănătate
Formularele europene emise de statele membre ce atestă calitatea de asigurat (S1, E106, E121, E109) se depun la CAS Suceava în original, posesorii lor beneficiind de pachetul de bază de servicii medicale. Furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CAS Suceava raportează lunar, separat, serviciile medicale oferite în baza asigurărilor externe prin formularele europene S1, E121, E106, E109. În baza acestor raportări, CAS Suceava întocmește formularele europene E125(RO) pentru a recupera contravaloarea serviciilor medicale achitate furnizorilor cu care se afla în contract CAS Suceava. În anul 2022, instituția a emis 728 formulare europene E125(RO) către organismele de legătură ale statelor membre UE, având o valoare totală de 618.863,08 lei.
Menționăm că în anul 2022 au fost eliberate 5.146 de carduri europene, cu 16% mai multe comparativ cu anul 2021, când au fost eliberate 4.423 de carduri.
Cele mai multe au fost în perioada concediilor, respectiv luna mai – 727 carduri și luna iulie – 562 carduri, iar spre sfârșitul anului numărul solicitărilor a fost de 339 de carduri în luna noiembrie și de 220 de carduri în luna decembrie.
Cardul european acordat asiguraților este gratuit; nu poate fi utilizat pe teritoriul României. Perioada de valabilitate este de 2 ani de la data emiterii.
Persoanele beneficiare de card european trebuie să fie asigurate în momentul în care primesc servicii medicale în statele membre UE, pe baza acestui document. În situaţia în care o persoană nu mai este asigurată, se obligă să suporte în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European unde au fost acordate aceste servicii medicale. Obligația este asumată de fiecare asigurat prin depunerea cererii tip prin care solicită eliberarea cardului european. Cererea reprezintă în acelaşi timp şi o declaraţie pe propria răspundere, că persoana respectivă nu intenţionează să utilizeze cardul european de asigurări de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical, ci doar pentru servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării.