“Instituțiile de forță” sunt prezențe foarte importante și generatoare de frică în regimurile dictatoriale, indiferent de orientare lor ideologică, de stânga sau de dreapta. Aici se verifică cel mai bine sintagma care ne spune că extremele se atrag. În rândul acestor instituții de forță se detașează serviciile secrete, poliție, armata și chiar parțial justiția. Abuzurile acestor instituții diferă de la o țară la alta atât ca intensitate, cât și ca prezență în “lumina reflectoarelor”! Cineva a spus că dacă salariul unui lucrător în poliție este superior celui unui inginer avem o dictatură. Putem reflecta serios asupra acestei informații. Eu sunt de acord!
În socialism, prezentat de activiști și ideologi ca “cea mai dreaptă dintre societăți”, frica generată de securiști, miliție și procurori era atât de intensă încât românii se fereau să vorbească până și în casă despre abuzurile permanente pentru că ar putea auzi copii. Și pe bună dreptate! Dacă în “obsedantul deceniu” (anii 50) “dușmanii poporului” erau arestați și torturați (nici acum nu știm câți deținuți politici au fost în România), în anii următori instituțiile de forță s-au axat pe terorizare. Aceste instituții erau supranumite și “brațul înarmat al partidului”, cu un cinism extrem.
După 1990, ofițerii (acoperiți sau nu), activiștii și turnătorii au “intrat în adormire” și s-au pregătit pentru “construcția capitalismului” care a debutat rapid, începând cu evenimentele de la Târgu Mureș. Nu mai bat securiștii și milițienii, iar frica s-a redus considerabil. Dar supravegherea s-a menținut și listele cu indezirabili sunt permanent actualizate. Vârful de lance al represiunii a devenit procuratura (unde strălucește DNA!), care execută ordinele serviciilor speciale conform protocoalelor secrete între SRI și instituțiile din justiție. Judecătorii se supun, în marea majoritate, “indicațiilor prețioase” de la servicii, iar procurorii în unele cazuri primesc și pun în lucru rechizitorii întocmite de SRI! Celebră este colaborarea strânsă între Coldea și Kovesi, peste care s-a așternut o liniște suspectă. Putem spune că instituțiile de forță continuă activitatea într-o formă “soft”, dar la fel de antidemocratică și generatoare de frică. Putem vorbi, însă, fără frică! Și fără nici un efect!
“Băieții cu ochi albaștri” probabil își spun: La vremuri noi, tot noi! Dar cu o schimbare de “look”. Pentru a demonstra că sunt moderni și stilați, nu niște brute barbare! După schimbarea numelui instituțiilor de forță (securitatea a devenit SRI, DIE a devenit SIE etc.), au adoptat ca în toate țările foste socialiste “patriotismul fierbinte” și naționalismul ca principii care le guvernează activitatea și viața. Și, în naivitatea lor, mulți cetățeni îi votează pe cei ajunși în politică direct după pensionarea de la instituțiile care au slujit PCR.
Trebuie să recunosc că rolul “securiștilor de tip nou” s-a diminuat comparativ cu epoca Băsescu, iar cei mai agresivi s-au retras prin pensionare sau mutare într-un loc de muncă foarte bine plătit de unde “trag sforile” și așteaptă revenirea, dar în politică, evident!! Pericolul este real! Și ei pot reveni dacă țara îi cheamă prin vocea unui partid (sau mai multora ca să aibă toți loc). Iar cei care doresc destabilizarea României sunt puternici și în “bani”!
Dosarele pe care actualii, dar și foștii “lucrători” (adică ne lucrau!) le dețin au un uriaș potențial de șantaj asupra demnitarilor și sunt permanent actualizate! “Curățenia” în această zonă sulfuroasă este superurgentă dar, ciudat, nu se ocupă nimeni de această activitate. Cred că cei capabili și cu dorință de acțiune nu sunt în România! O vor face partenerii strategici? Vom vedea! Și sperăm!!
PS: Cercetătorii britanici (excentrici prin excelență) au ajuns la concluzia că utilizarea telefonului când stăm pe tronul WC este greșită! După câte decizii “scremute” au luat demnitarii noștri, consider că au dreptate! Oare “iluștrii conducători” vor ține seama de avertisment?