Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 154 (8378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevenție

Peste 1.200 de fete între 11 și 18 ani, din județul Suceava, s-au vaccinat pentru prevenirea cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vaccinarea copilelor și adolescentelor împotriva cancerului de col uterin începe să câștige teren și în județul Suceava. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, anul trecut au fost vaccinate anti-HPV (Human Papiloma Virus) 1.202 fete din grupa de vârstă 11-18 ani, dintre care 289 de fete din grupa de vârstă 11-14 ani și 191 de fete din grupa de vârstă 15-18 ani vaccinate complet. Numărul este în creștere față de anii precedenți: în 2020 s-au efectuat 752 de astfel de vaccinări, iar în 2021 au fost 526 de vaccinări.

În anul 2022, în județul Suceava au fost depistate 91 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar la nivel național, anual peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer. De altfel, România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cea mai mare mortalitate din cauza cancerului de col uterin; în fiecare zi, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor din această cauză.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, responsabilă de apariția câtorva tipuri de cancer. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. De cele mai multe ori, sistemul imunitar al organismului le face față, dar dacă asta nu se întâmplă, infecțiile HPV pot declanșa cancere. Cel mai cunoscut și mai frecvent este cancerul de col uterin, dar virusul HPV poate provoca și cancer laringian, cancer faringian, penian, vulvar, anal sau tegumentar. Infecţia cu HPV nu are simptome şi nici tratament, iar de la momentul infecţiei până la apariţia primelor modificări precanceroase pot să treacă 8-10 ani. Este unul dintre motivele pentru care vaccinarea este recomandată înaintea începerii vieţii sexuale. Un alt motiv este că adolescentele sunt cele mai infectate cu HPV, dar de asemenea şi reacţia la vaccin este cea mai bună tot înainte de debutul vieţii sexuale. Schema de vaccinare prevede ca fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să li se administreze câte două doze, iar celor cu vârsta între 15 și 18 ani, câte trei doze. Vaccinarea gratuită anti HPV se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali, care trebuie să formuleze o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani și părinții decid individual când anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală.

Vaccinul anti-HPV este singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV, acesta acoperind 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, recomndat să fie făcut anual de toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani.  Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.200 de fete între 11 și 18 ani, din județul Suceava, s-au vaccinat pentru prevenirea cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 1.200 de fete între 11 și 18 ani, din județul Suceava, s-au vaccinat pentru prevenirea cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei