O interesantă expoziție despre celebra mină de sare Wieliczka din Polonia a fost deschisă publicului duminică după-amiază, în curtea Salinei Cacica. „Salina Wieliczka în Polonia”a fost instalată și vernisată de către o amplă delegație din Polonia împreună cu autoritățile române, reprezentând parte a unui proiect intitulat sugestiv ”Suntem conectați prin sare - tradiții miniere și turism modern”, o inițiativă venită să arate încă o dată legăturile de conviețuire româno-polone dezvoltate la Cacica de peste 200 de ani. În semn de respect și apropiere în tradiția mineritului, conducerea Salinei Cacica a primit din partea oaspeților polonezi o statuie din sare a Sfintei Varvara (Barbara), protectoarea minerilor.
Mina Wieliczka, o istorie cu peste 700 de ani de producție de sare
Proiectul internațional a fost inițiat de Muzeul Zeup Krakowski Wieliczka, împreună cu Societatea Națională a Sării Salrom SA din România și Uniunea Poloneză din România și a fost inspirat tocmai de legăturile de tradiție și tehnologice dintre minele Cacica (Kaczyka) din România și Salina Wieliczka din Polonia, care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.Expoziția prezintă pe panourile montate în curtea salinei una dintre cele mai vechi întreprinderi din Europa care funcționează și astăzi. Salina din Wieliczka a fost înscrisă pe prima listă a Patrimoniului Mondial UNESCO în 1978, iar Castelul Salinelor, fostul sediu al consiliului de conducere, și Salina din Bochnia au primit același statut în 2013.
Pe panouri apare istoria sării în Wieliczka din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Puteți vedea crearea zăcământului Wieliczka în urmă cu 13,6 milioane de ani, care are o structură unică pe care nici o altă mină de sare din lume nu o are. Expoziția prezintă de asemenea diferite soiuri de sare și frumusețea ei și istoria producției de sare, care a început acum aproape 4.000 de ani î.Hr.
Cea care a semnat conceptul acestei expoziții, Monika Dziobek-Motyka, s-a adresat celor de față la vernisajul ei: ”Mă bucur că după trei ani, după ce am amânat deschiderea din cauza pandemiei sau a războiului, expoziția a putut fi deschisă astăzi, beneficiind de sprijinul Ministerului Culturii și al Patrimoniului din Polonia. Expoziția prezintă trecutul și prezentul minei Wieliczka, istoria muzeului de acolo și suntem bucuroși că vă putem prezenta în 30 de planșe această istorie a noastră: cum s-a prelucrat sarea de-a lungul timpului și cum au muncit înaintașii noștri. Expoziția deschide un nou început al relațiilor dintre noi și vă invităm la Wieliczka.”
Mina Wieliczka are peste 700 de ani de producție de sare, iar o perioadă atât de lungă de funcționare este evidențiată de numeroase unelte conservate, mașini și dispozitive miniere, iluminat, dispozitive de ventilație prezentate în expoziția Muzeului Salinei Wieliczka din Cracovia. Producția de sare din Wieliczka s-a încheiat în 1996, dar mina încă funcționează ca o facilitate turistică de renume mondial. Primii vizitatori au apărut în mină în secolul al XV-lea, iar primul traseu de vizitare a obiectivelor turistice a fost creat în secolul al XVIII-lea. Astăzi este cea mai vizitată mină din lume, beneficiind de aproape 2 milioane de turiști pe an.
Legături româno-poloneze strânse prin crearea minei de sare de la Cacica
Cel care a făcut prezentările și a moderat discuțiile de prezentare a evenimentului a fost directorul Salinei Cacica, Radu Dîrțu, invitat să ia cuvântul fiind și Cristian Șologon, subprefectul județului Suceava, care a propus în replică o expoziție despre Mina Cacica la muzeul din Cracovia, după care primarul comunei Cacica, Petru Tudose, le-a mulțumit polonilor pentru faima adusă comunei de înaintașii mineri polonezi veniți de la Wieliczka, care la 1785 au început lucrul pentru deschiderea salinei din Cacica și au trăit în armonie cu românii și alte etnii din zonă. Din partea Societății Naționale a Sării, Salrom, au vorbit consilierii Eduard Coman și Marius Gubernat, care au mulțumit celor care au avut inițiativa acestei expoziții, cât și gazdelor pentru ospitalitate, și au vorbit despre inițiativa lor de organizarea unui ”Drum al Sării” internațional, care ar avea scopul de a aduce turiștii în contact cu toate salinele destinate turismului din Europa.
Delegația polonă formată din 30 de persoane a vizitat Maramureșul și Bucovina în aceste zile, bucurându-se de o primire tradițională din partea românilor. Ei a luat parte apoi la Solonețul Nou, la invitația autorităților române și a Uniunii Polonezilor din România, la un program artistic prezentat de formațiile de dansuri tradiționale poloneze din Solonețul Nou și Poiana Micului și la o masă festivă. De aici vor pleca la Praid și Slănic Prahova, pentru a perfecta detaliile viitoarelor expoziții. Expoziția itinerantă va pleca la finele lunii august la Salina Praid, iar mai apoi la Slănic Prahova, fiind speranțe pentru vizionarea ei și în alte saline din România.