Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Suceava este instituția care lucrează direct cu zeci de mii de suceveni, agricultori sau crescători de animale care depun cereri pentru diferite tipuri de subvenții. Cu toate acestea, APIA Suceava este instituția care are un zero absolut la capitolul comunicare publică cu fermierii, atât prin intermediul mass-media, dar și în general.
De ani de zile, instituția nu a emis nici măcar un comunicat de presă în care să prezinte datele esențiale legate de subvențiile pe care le acordă, perioada de depunere a cererilor, controalele din teren etc.
APIA Suceava nu are nici măcar o pagină de Facebook unde să comunice date esențiale și de interes public.
O spunem fără teama de a greși că dintre toate instituțiile care au un contact major cu publicului, APIA Suceava este de departe cea mai slabă - inexistentă la capitolul comunicare.
Doi directori care fac rocada la conducere și comunicare zero în județul cu cei mai mulți fermieri din țară
Nu pare întâmplător că această situație coincide cu cei câțiva ani buni de când APIA Suceava este condusă de un tandem care face periodic rocada între posturile de director executiv și director adjunct. Eugen Mogoș și Delia Moldoveanu care, scăpați de acuzațiile din dosarele DNA, au devenit indispensabili se pare pentru conducerea acestei instituții.
APIA Suceava a încheiat recent campania de înregistrare a cererilor pentru subvențiile pe terenul agricol și are nu mai puțin de 42.000 de solicitanți, fermieri din județul Suceava. APIA Suceava are cel mai mare număr de beneficiari de subvenții din țară, dar nici măcar o astfel de informație nu a fost făcută publică.
Singurele comunicate trimise au vizat date generale, emise de APIA la nivel național, care nu au nici o relevanță pentru județul nostru și nici nu au fost publicate din această cauză în presă.
De altfel, singurul canal oficial de informare pentru fermierii din județ, în mediul online, pare a fi site-ul apia.org.ro, al APIA central.
Directorul Mogoș pasează problema la APIA central, dar exemplele din jur îl contrazic
Monitorul de Suceava l-a contactat pe această temă, ieri, pe Eugen Mogoș, care de la începutul acestei luni a revenit pe postul de director executiv.
Previzibil, acesta a pus situația pe seama APIA central, care s-ar ocupa exclusiv de comunicare și care ar fi interzis oferirea de informații presei pe plan local.
I-am dat acestuia exemple recente de articole din presa din Botoșani sau din Iași, în care sunt comunicate datele de interes județean de către instituțiile APIA. Eugen Mogoș avea cunoștință de aceste articole, însă spune că nu își explică cum de aceste centre județene au comunicare cu mass-media.
Având în vedere că nu există comunicare cu fermierii nici pe alte canale (cea mai la îndemână variantă fiind pagina de Facebook), pare destul de evident că cei doi directori de la APIA nu sunt absolut deloc interesați de această parte esențială a muncii lor și a instituției care are un contact extrem de puternic cu sucevenii, și, repetăm, cu zeci de mii dintre ei.
Această atitudine poate fi pusă și pe teama de a ieși în față a conducerii APIA Suceava, care evită de ani de zile orice ieșire publică, în interesul fermierilor. Sigur, următoarea întrebare ar fi de ce și de cine se ascund directorii?
Singurele articole în care au apărut cei doi au fost în genere legate chiar de carapacea în care se ascund șefii acestei instituții și taberele formate în jurul lor, care periodic se contrează destul de puternic.
Direcția Agricolă, o lecție de comunicare pentru APIA Suceava
Le dăm ca exemplu celor doi directori instituția aflată în aceeași clădire cu APIA Suceava, Direcția Agricolă Suceava, care, deși are o importanță mai redusă per ansamblu, este foarte prezentă cu informații de interes public atât pe rețelele de socializare, cât și în presă. Așa s-a ajuns ca Direcția Agricolă Suceava să fie mai cunoscută și mai apreciată printre agricultori decât APIA Suceava.