Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 149 (8373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoașterea calității

Proiectul de parteneriat al Consorțiului DUAL USV a primit decizia de finanțare, având o valoare de 25 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aprobat în urma evaluării asupra calității proiectului de dezvoltare a consorțiului DUAL USV, fiind clasat pe locul al treilea la nivel național și pe primul loc la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Est, cu un scor de 89,60 puncte, proiectul Universității ”Ștefan cel Mare” intitulat „Performanță în formarea profesională prin parteneriatul cu mediul economic pentru dezvoltarea rutei complete de învățământ dual la USV” a primit vineri decizia de finanțare. Valoarea finanțării este de 25 de milioane de euro.

Trebuie reamintit faptul că proiectul depus de Consorțiul DUAL USV a vizat obținerea finanțării din fonduri nerambursabile PNRR, pentru înființarea unui campus integrat destinat învățământului dual pe terenul de 30 ha pe care USV îl administrează în comuna Moara. Campusul va fi format, în principal, din două clădiricu o suprafață totală de peste 10.000 mp, în care vor exista laboratoare și ateliere pentru formarea profesională a elevilor și studenților înscriși în învățământul dual în licee din județele Suceava, Botoșani și Neamț. Aceste vești bune vin la o săptămână distanță după anunțul oficial privind demararea lucrărilor în Campusul II Moara.

Pentru demararea învățământului superior în regim dual, Universitatea „Ștefan cel Mare” (USV) și-a propus dezvoltarea și adaptarea unor programe de studiu precum Autovehicule rutiere, Robotică / Mecatronică, Tehnologia construcţiilor de maşini, Inginerie mecanică, Calculatoare, Rețele și software de telecomunicații / Electronică aplicată, Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule, Energetică și tehnologii informatice / Managementul energiei, Sisteme electrice, Automatică şi informatică aplicată. În consorțiul DUAL USV, din care fac parte 40 de parteneri, sunt 13 unități de învățământ cu profil tehnic și tehnologic, 18 agenți economici din județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț și 9 instituții din domeniul administrației publice locale.

În același timp, spațiile pentru educație, pentru învățământul dual preuniversitar și universitar, dezvoltate pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, vor fi dotate cu cele mai noi echipamente și un Parc Fotovoltaic de 1,7 MW, care va asigura curentul electric pentru Campus Moara, cât și pentru campusul actual.

 

Beneficii ale învățământului dual pentru învățământul superior

Ministrul Educației, Ligia Deca, aflată vineri la Suceava pentru sărbătorirea universității, a vorbit despre importanța acestui învățământ dual, care va consolida relația dintre universitate, mediul economic și viața reală.

”El va aduce mai mult sprijin financiar pentru o preocupare pe care deja universitatea o are, pentru că punctajul primit de consorțiu este bazat pe capacitatea de a explica trăinicia consorțiului și parteneriatele care deja garantează un anumit nivel de realitate. Învățământul dual nu reprezintă doar mai multă practică, ci reprezintă o promisiune, un nou mod de a privi contractul social între societate, economie și infrastructura educațională, formată din universități și școli. E genul în care fiecare se implică, fiecare contribuie, cu ajutorul statului, astfel încât să reușim ca acest avans tehnologic care a crescut exponențial ca viteză în ultima perioadă să se transforme într-o capacitate la fel de avidă de adaptare a mediului universitar și școlar. Iar legăturile deja trainice pe care universitatea le avea cu școlile și cu liceele reprezintă tot atâtea speranțe de succes pentru acest consorțiu. Sunt convinsă că reformele în învățământul superior, pe care legea pe acest domeniu le aduce, vor fi discutate și vor fi detaliate în legislație secundară, alături de Consiliul Național al Rectorilor și textul de lege să devină realitate în sălile de curs, în aule, în atelierele de practică”, a spus Ligia Deca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de parteneriat al Consorțiului DUAL USV a primit decizia de finanțare, având o valoare de 25 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de parteneriat al Consorțiului DUAL USV a primit decizia de finanțare, având o valoare de 25 milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei