Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 145 (8369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Putna, „Ierusalimul neamului românesc”, a fost recepționată impresionanta clădire a Centrului cultural social Sf. Ierarh Nicolae

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În curând, la Mănăstirea Putna, unde este mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, va fi inaugurată o nouă clădire care completează ansamblul complexului mănăstiresc considerat de poetul Mihai Eminescu, dar și de mulți alții „Ierusalimul neamului românesc”.

Recepția impresionantei clădiri a Centrului cultural social Sf. Ierarh Nicolae a avut loc joi, 22 iunie, în prezența unei ample comisii formate din reprezentanți ai autorităților statului (de la cei ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ISU, DSP, până la cei ai Ministerului Culturii), cei ai constructorului – Simion Tehnoconstruct, cei ai finanțatorului – Compania Națională de Investiții (instituție condusă de directorul general Manuela Irina Pătrășcoiu), dar și cei ai Bisericii Ortodoxe Române (beneficiarul), în principal starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.

Lucrarea, amplă și migălos realizată, în stilul caracteristic arhitectural al Mănăstirii Putna, a fost începută la data de 3 septembrie 2021, fiind finalizată înainte de termen.

Terenul pe care a fost amplasat centrul cultural social Sf. Ierarh Nicolae cuprinde un complex dedicat primirii și cazării pelerinilor, din care face parte Arhondaricul Sfântul Nicolae și Arhondaricul mitropolit Visarion Puiu, iar cele trei construcții alcătuiesc un ansamblu coerent din punct de vedere arhitectural și funcțional. 

Funcțiunea principală a clădirii este aceea de alimentație publică, cu o capacitate de peste 400 de persoane, distribuite în două săli pentru servit masa situate la demisolul și parterul clădirii.

Sala de la demisol, asemănătoare cu încăperile spectaculoase de la castelul Peleș, dar care este prevăzută pentru a asigura servirea mesei în regim de autoservire, ar putea “primi” cu ușurință și 600 de persoane, fiind impresionantă prin spațialitate, aspect, dar și prin mobilierul din lemn masiv.

Pe lângă cele două săli sunt prevăzute spațiile conexe: bucătăriile împreună cu spatiile de preparare, vase, veselă, oficii, precum și spațiile de depozitare (alimente, băuturi, deșeuri) și filtrul vestiarelor. 

De asemenea, sunt prevăzute pentru public grupuri sanitare separate pe sexe, precum și pentru persoane cu dizabilități (atât la parter, cât și la demisol).

De altfel, pentru a facilita accesul acestora, la exteriorul clădirii a fost prevăzută o rampă deacces, iar la interior un lift cu cabină.

La subsol, pe lângă spațiile tehnice, sunt amenajate și grupuri sanitare și dușuri separate pe sexe, pentru pelerini, cu acces direct din exterior. 

La mansardă, centrul cultural social are o sală multifuncțională, dotată cu sisteme audio-video pentru teleconferințe, cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane, prevăzută cu foaier și terasă, oficiu, garderoba și grupuri sanitare. Tot la mansardăsunt și spații de cazare pentru personal. 

“Amprenta” starețului Melchisedec, pe proiect și clădire

Centrul cultural social Sf. Ierarh Nicolae, cea mai nouă investiție realizată în cadrul Mănăstirii Putna - unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, poartă “amprenta” starețului Melchisedec Velnic atât pe proiectul care a obținut finanțare de la bugetul de stat, prin CNI, cât și efectiv, pe fațade, prin aplicarea unor elemente ceramice speciale, asemănătoare unor farfurii rotunde, colorate, puse sub streașină.

Elemente similare se găsesc și pe fațadele altor clădiri din complexul mănăstiresc, fiind un fel de “semnătură” artistică, cu un plăcut efect vizual.

De altfel, întreaga clădire este o operă de artă, de la stilul arhitectural până la finisajele cu tâmplărie din lemn de stejar, pardoselile din marmură de Italia și mobilierul din lemn masiv, modernitatea îmbinându-se cu clasicul, într-o realizare impresionantă, care amintește de eleganța Peleșului.

Dotări complete, foarte moderne, pentru eficiență și siguranță maximă

Ctitorie și necropolă a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, important centru religios, artistic și cărturăresc, la 72 km de Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Putna este gazdă în tot timpul anului pentru numeroși vizitatori, atât din țară, cât și de peste hotare, de diferite categorii sociale. 

O parte dintre aceștia, veniți individual, cu familia sau în grupuri organizate, solicită fie găzduire și masă, fie doar masă.

Conform rânduielilor monahale și tradiției mănăstirii, solicitanților li se oferă cazare și masă în mod gratuit, în măsura posibilităților. 

Necesitatea realizării acestei noi investiții a rezultat tocmai din cauza afluxului foarte mare de vizitatori, mai ales cu ocazia sărbătorilor religioase, când mii de persoane vin la mănăstire, iar spațiile de preparare a alimentelor și de servire a mesei pentru vizitatori sunt insuficiente.

Tocmai de aceea, noua clădire a fost prevăzută cu o bucătărie foarte bine dotată, cu instalații și utilaje ultra-performante, sistem de evacuare gaze fierbinți prin instalația de desfumare (în caz de incendiu aceasta trage fumul din încăpere, pentru siguranța celor de acolo), sistem de ventilație, cu funcție de răcire/încălzire, dar și sisteme de alarmă la incendiu.

Clădirea dispune și de o rezervă intangibilă de incendiu, de 50 de mc și grup de pompare, sistem voce-date (internet), telefonie, sistem de supraveghere cu camere video, sistem de sonorizare și unul de control acces. De asemenea, clădirea are propria rezervă de apă pentru sistemele de hidranți, de 250 metri cubi și grup de pompare, precum  și generator electric, în caz de întreruperi de curent. Atenția la detalii se vede inclusiv la învelitoarea din tablă de cupru, cu elemente speciale din cupru.

„Lucrăm împreună” este motto-ul companiei Simion Tehnoconstruct, care a realizat “bijuteria” arhitecturală de la Putna și este renumită pentru că a construit în timp record prima creșă “verde” din România. La conducerea acesteia sunt inginerii Viorel Simion (Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași) și Elisei Bidu (Universitatea Tehnică de Construcții București).

Noua clădire realizată la Putna poate fi un motiv în plus pentru a vizita prima și cea mai grandioasă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, care are un loc aparte pe harta turistică a Bucovinei, dar și în sufletele credincioșilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Putna, „Ierusalimul neamului românesc”, a fost recepționată impresionanta clădire a Centrului cultural social Sf. Ierarh Nicolae.
 Vizualizări articol: 3211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Putna, „Ierusalimul neamului românesc”, a fost recepționată impresionanta clădire a Centrului cultural social Sf. Ierarh Nicolae5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei