Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 141 (8365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum să citim limbajul nonverbal al feței

Contactul vizual este un element-cheie pentru a citi stările emoționale ale altor oameni. Pentru nou-născuți, privitul în ochii altora este esențial în scopul dezvoltării neurale a creierului. Acest lucru întărește cogniția, atenția și memoria și îi ajută pe bebeluși să-și regleze emoțiile.

Contactul vizual prelungit creează o reacție de „apropiere” în creier care semnalează că cele două persoane sunt interesate de o interacțiune socială. Dar, dacă una dintre persoane își ferește privirea, acest lucru trimite un semnal de „evitare” către cel care privește. O privire ferită trimite și un semnal neurologic că persoana ar putea avea ceva de ascuns sau că aceasta minte. Dar nu putem estima despre ce este vorba până când nu începem un dialog cu persoana în cauză. Spre exemplu, persoana ar putea simiți o atracție romantică, însă faptul că este căsătorită face incomod contactul vizual. Sau poate că persoana este foarte ocupată și nu are timp să inițieze o interacțiune socială. Oamenii cu anxietate socială vor evita și ei contactul vizual cu alți oameni. Contactul vizual este esențial pentru procesul de comunicare, dar durata lui poate fi influențată de cultura în care am crescut. Astfel, trebuie să luăm foarte mulți factori în calcul dacă vrem să ne folosim privirea pentru a clădi încredere într-o conversație.

De asemenea, nu sunt chiar ochii cei care comunică, ci mușchii din jurul lor. Dacă suntem în mod special atenți la mișcările pleoapelor și sprâncenelor unei persoane, vom primi informații relevante despre starea emoțională, mai ales despre sentimente de furie, tristețe, teamă sau dispreț. Fericirea și mulțumirea sunt mult mai greu de catalogat, iar o față complet relaxată îi poate lăsa unei persoane impresia că nu suntem foarte interesați de ea.

Vă propunem un mic exercițiu. Mergi la o oglindă și așteaptă câteva minute ca să te relaxezi și să respiri adânc. Încordează-ți toți mușchii feței și apoi relaxează-i. Fă asta de câteva ori și fii atent la mesajele emoționale care par să fie transmise. O față încordată poate transmite furie, scârbă sau dispreț, dar dacă ridici din sprâncene și deschizi gura cât de tare poți, în funcție de mușchii pe care îi folosești și de cât de încordați sau relaxați sunt, poți genera o gamă variată de mesaje emoționale, de la teamă, la surpriză și teroare.

Relaxează-ți din nou mușchii feței și uită-te pur și simplu la fața ta în oglindă timp de 3 sau 4 minute, fiind atent la gândurile și sentimentele care se nasc. Dacă începi să te simți incomod, continuă exercițiul pe măsură ce observi care emoții se trezesc. Nu ar trebui să dureze mai mult de câteva momente până ce disconfortul dispare.

Apoi, încearcă să vezi dacă poți în mod conștient crea expresiile care exprimă furie, tristețe și teamă. Dacă îți folosești memoria pentru a-ți aminti evenimente din trecut, vei descoperi că fața ta va reflecta o stare emoțională mai profundă și mai autentică. De fapt, amintirile noastre emoționale pot stimula aceleași contracții musculare care au avut loc atunci când s-a petrecut evenimentul la care ne gândim.

Acum, experimentează diverse emoții pozitive: fericire, plăcere, mulțumire. Sunt mai ușor sau mai greu de exprimat? Și, din nou, fii atent la ce spune glasul interior, cu fiecare emoție pe care o exprimi. Apoi, încearcă să imiți expresiile de rușine, vină, curiozitate, plictiseală și surpriză. Conform expertului în expresii faciale Paul Ekman, cu cât simțim mai mult emoțiile de bază, cu atât mai bine ne putem antrena creierul să le recunoască și să le exprime, atunci când dialogăm cu ceilalți.

Cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți de expresiile pe care le transmitem altora, nici nu suntem foarte atenți la expresiile de pe fețele altor oameni. Astfel, de multe ori confundăm emoțiile între ele. Dar chiar și un excelent observator al micro expresiilor – semnale emoționale nonverbale comunicate în mai puțin de o secundă – știe că acestea sunt doar semnale și că ele trebuie să fie validate printr-o conversație mai profundă. Este, de asemenea, important să ținem minte că, atunci când o conversație devine intensă, pot fi atâtea experiențe interne care se desfășoară, încât mesajele exprimate de fețele noastre să fie amestecate.

Vă recomandăm să faceți un exercițiu asemănător cu familia și prietenii dumneavoastră. Ca într-un joc de mimă, încercați să ghiciți ce expresie emoțională afișează cealaltă persoană. Aceste exerciții vă vor ajuta să deveniți mai conștienți de mesajele nonverbale pe care ni le transmitem constant unii altora. Aceste exerciții ne vor face și să ne simțim mai în largul nostru privindu-i pe ceilalți în ochi, atunci când ne vorbesc.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să citim limbajul nonverbal al feței.
 Vizualizări articol: 2472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.26/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 38 voturi
Cum să citim limbajul nonverbal al feței4.3538

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei