Studenți de la Facultatea de Istorie – Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, de la specializarea Istorie, împreună cu profesorul coordonator Sorin Ignătescu efectuează, din data de 30 mai până pe 20 iunie a.c., cercetări arheologice într-o zonă unde s-au făcut mai multe descoperiri în ultimele decenii, aici aflându-se o așezare străveche în care au locuit mai multe civilizații timp de mii de ani. Anul acesta a fost efectuată o secțiune prin valul și șanțul de apărare al așezării, care datează din a doua epocă a fierului (500 – 300 îHr). Cu această ocazie cercetătorii au putut constata că acest mijloc de apărare era construit peste o veche așezare cucuteniană, cu cel puțin 3000 de ani mai veche.
De asemenea, s-a explorat un tumul de la începutul epocii bronzului, care din punct de vedere științific s-a dovedit a fi deosebit de bogat. În interior au fost găsite mai multe construcții funerare, osemintele unei persoane înmormântate în poziție fetală și obiecte cu care defunctul a fost înmormântat. Au fost descoperite cel puțin 5 vase de lut care par să aparțină de cultura Horodiștea (3500 – 3000 îH), topoare de piatră, o seceră din silex și o mărgică de os.
Datorită acestui inventar deosebit de bogat, se poate presupune că mormântul aparține unei persoane importante din perioada respectivă.
Prin influențele diverse care se pot observa în interiorul mormântului, acesta prezintă o importanță deosebită pentru cercetarea arheologică din regiune; până în acest moment nu au fost identificate morminte similare pe teritoriul României.
Lectorul universitar dr. Sorin Ignătescu, prodecan al Facultății de Istorie și Geografie de la USV, a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, firmei Ingka Investments și Primăriei Adâncata pentru susținerea financiară și logistică a șantierului arheologic. Aceste șantiere arheologice sunt extrem de importante pentru formarea generațiilor viitoare de cercetători în domeniul arheologiei.