Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 139 (8363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Istoria locurilor

Descoperire arheologică importantă la Fetești- Adâncata

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenți de la Facultatea de Istorie – Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, de la specializarea Istorie, împreună cu profesorul coordonator Sorin Ignătescu efectuează, din data de 30 mai până pe 20 iunie a.c., cercetări arheologice într-o zonă unde s-au făcut mai multe descoperiri în ultimele decenii, aici aflându-se o așezare străveche în care au locuit mai multe civilizații timp de mii de ani. Anul acesta a fost efectuată o secțiune prin valul și șanțul de apărare al așezării, care datează din a doua epocă a fierului (500 – 300 îHr). Cu această ocazie cercetătorii au putut constata că acest mijloc de apărare era construit peste o veche așezare cucuteniană, cu cel puțin 3000 de ani mai veche.

De asemenea, s-a explorat un tumul de la începutul epocii bronzului, care din punct de vedere științific s-a dovedit a fi deosebit de bogat. În interior au fost găsite mai multe construcții funerare, osemintele unei persoane înmormântate în poziție fetală și obiecte cu care defunctul a fost înmormântat. Au fost descoperite cel puțin 5 vase de lut care par să aparțină de cultura Horodiștea (3500 – 3000 îH), topoare de piatră, o seceră din silex și o mărgică de os.

Datorită acestui inventar deosebit de bogat, se poate presupune că mormântul aparține unei persoane importante din perioada respectivă.

 

 

Prin influențele diverse care se pot observa în interiorul mormântului, acesta prezintă o importanță deosebită pentru cercetarea arheologică din regiune; până în acest moment nu au fost identificate morminte similare pe teritoriul României.

Lectorul universitar dr. Sorin Ignătescu, prodecan al Facultății de Istorie și Geografie de la USV, a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, firmei Ingka Investments și Primăriei Adâncata pentru susținerea financiară și logistică a șantierului arheologic. Aceste șantiere arheologice sunt extrem de importante pentru formarea generațiilor viitoare de cercetători în domeniul arheologiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descoperire arheologică importantă la Fetești- Adâncata.
 Vizualizări articol: 6570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Descoperire arheologică importantă la Fetești- Adâncata5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei