Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 12 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 135 (8359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Soluții pentru a gândi pozitiv

Înainte să începi orice conversație, la serviciu, cu prietenii sau în familie, treci mental în revistă în ce dispoziție te afli. Te simți fericit sau deprimat, obosit sau alert, plin de anxietate sau calm? Orice sentiment sau gând negativ interferează cu părțile creierului ce coordonează procesarea limbajului, ascultarea și vorbirea.

Chiar dacă te simți calm și relaxat, pune-ți această întrebare: mă simt optimist în legătură cu întâlnirea pe care o voi avea și persoana cu care voi vorbi? Dacă răspunsul este „nu“ – dacă ai fie și cea mai mică umbră de îndoială, anxietate, frustrare sau orice fel de furie – atunci, dacă este posibil, ar trebui să amâni dialogul pentru alt moment. În caz că nu poți amâna conversația, măcar petrece câteva minute gândindu-te la o idee mai optimistă, pentru că orice stare negativă poate genera lipsă de încredere și o atitudine defensivă în cazul ambilor participanți.

Iată ce poți face când ești stresat în legătură cu o întâlnire viitoare. Repetă mental ceea ce crezi că s-ar putea întâmpla. Poartă o discuție imaginară cu persoana cu care vrei să vorbești, ca și când ai fi un actor care citește un scenariu și vezi încotro ar duce dialogul. Când faci acest lucru, este foarte ușor să observi afirmații pe care le-ai putea face și care ar afecta intenția și obiectivele tale.

Dacă încă te simți supărat sau îngrijorat, atunci du conversația imaginară la următorul nivel și închipuie-ți cum ar răspunde cealaltă persoană dacă i-ai spune exact cum te simți în acel moment. Dacă nu o face să zâmbească sau să lăcrimeze atunci vei ști din timp că această conversație cel mai probabil va eșua.

Pentru a transforma orice conversație într-una cu adevărat satisfăcătoare și de succes, este nevoie să emiți sentimente pozitive din toată inima, față de tine însuți și față de cealaltă persoană. După cum spune Barbara Fredrickson, distins profesor de psihologie la Universitatea din Carolina de Nord, optimismul este dreptul nostru prin naștere „(...) și se arată sub multe forme și culori. Gândește-te la momentele când te simți conectat cu ceilalți și iubit; la momentele când te simți pus pe joacă, creativ sau glumeț; când te simți binecuvântat și unit cu ce te înconjoară; când sufletul tău este mișcat de simpla frumusețe a existenței; sau când te simți energizat de o idee nouă sau de un hobby. Optimismul este suveranul emoțiilor pozitive – iubirea, bucuria, recunoștința, pacea interioară, interesul și inspirația – toate îți ating și-ți deschid inima.”

Alt specialist în comunicare, Fredrikson, a identificat unul dintre cei mai importanți factori pentru a putea prezice succesul în relațiile personale și de afaceri. Se numește raportul de 3:1 și este o comparație a numărului de gânduri pozitive și negative pe care le emiți atunci când intri în dialog cu o persoană. Dacă emiți mai puțin de 3 gânduri sau comportamente pozitive pentru fiecare gând negativ, este probabil ca relația sau interacțiunea să eșueze.

Cercetătorii Fredrickson, Losada și Gottman au realizat că, dacă vrei ca relațiile tale personale sau de afaceri să înflorească, va trebui să crești procentul, generând cel puțin 5 mesaje pozitive pentru fiecare exprimare negativă pe care o emiți. De exemplu, „sunt dezamăgit" sau „nu la asta mă așteptam" se pot socoti expresii ale negativității și la fel este și în cazul încruntărilor sau gesturilor de dispreț. Cineva cu o proporție a gândurilor pozitive mai mică de 3:1 are toate șansele de a fi diagnosticat ca având stări depresive, anxioase.

Sugerăm ca, în pregătirea pentru un dialog serios, să vă folosiți imaginația în scopul de a vizualiza și repeta conversația într-un fel plin de gânduri pozitive, bunătate și optimism. După cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea Purdue, atunci când începi o conversație plin de optimism, atât tu, cât și ascultătorul veți fi mai mulțumiți de interacțiune. Și, dacă vizualizezi în mod conștient un succes proiectat în viitor, îți vei spori motivația de a atinge acel obiectiv.

Cercetările sunt substanțiale: imaginile mentale pozitive pot reduce o stare de spirit negativă, în timp ce imaginile negative vor menține sau întări o stare negativă. De fapt, imaginile mentale pozitive, în comparație cu alte mijloace de procesare verbală, au un impact mai mare, reducând anxietatea. Imaginile negative, însă, o vor accentua.

Acest lucru ridică o întrebare interesantă: poți crea în mod voit o atitudine pozitivă, manipulându-ți propriile gânduri? Cercetătorii de la Universitatea Toledo consideră că da și că poți chiar dezmembra amintiri negative din copilărie, refăcând „scenariul" evenimentului și imaginând un rezultat sau o soluție diferită. Așadar, cu orice preț, înarmează-te cu sentimente și gânduri pozitive înainte de a începe o conversație.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soluții pentru a gândi pozitiv.
 Vizualizări articol: 2384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Soluții pentru a gândi pozitiv5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei