Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 12 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 135 (8359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Legături

Municipiul Fălticeni a semnat acorduri de cooperare cu municipiul Soroca din Republica Moldova şi oraşul Chieri, provincia Torino

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 10 iunie, la Primăria Fălticeni au fost semnate acordurile de cooperare între municipiul Fălticeni, municipiul Soroca din Republica Moldova şi oraşul Chieri, provincia Torino. La eveniment au participat, pe lângă delegaţiile din cele două localităţi conduse de primarii Lia Pilipeţchi – municipiul Soroca şi Alessandro Sicchiero – oraşul Chieri, o delegaţie din Kėdainiai – Lituania (oraş înfrăţit cu municipiul Fălticeni din 2019), condusă de Kęstutis Stadalnykas - şeful Diviziei de cultură şi sport a districtului Kėdainiai, consilieri locali, directorii instituţiilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Cooperarea dintre municipiul Fălticeni şi municipiul Soroca are la bază o iniţiativă a Primăriei şi Consiliului Local Soroca. După mai multe vizite şi întâlniri ale membrilor Rotary Club Fălticeni cu reprezentanţii Primăriei Soroca şi Raionului Soroca, în luna mai a acestui an, primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipeţchi, a propus înfrăţirea între cele două localităţi pentru a putea avea un schimb de experienţă atât cultural, educaţional, sportiv, cât şi economic, mai ales că există multe asemănări între cele două localităţi.

Cooperarea dintre municipiul Fălticeni şi oraşul Chieri, provincia Torino, are la bază o iniţiativă a Consulatului General al României la Torino, având ca scop întărirea relaţiilor de cooperare româno-italiene între comunităţile locale. Iniţiativa a fost susţinută şi de Asociaţia Culturală Italo-Română Ovidio din  Chieri, localitate cu o comunitate românească foarte de numeroasă.

 

Beneficii pentru localități şi locuitorii lor

Primarul Cătălin Coman şi-a exprimat speranţa că prin semnarea acestor două acorduri de înfrăţire se vor găsi pârghiile necesare pentru extinderea şi întărirea relaţiilor economice şi culturale între toate localităţile cu care urbea de pe Şomuz are semnate astfel de documente: Kėdainiai – Lituania, Wołomin - Polonia, Soroca – Republica Moldova şi Chieri – Italia.

„Ne bucurăm că avem astăzi prieteni apropiaţi din trei ţări cu care avem relaţii de prietenie şi colaborare, Moldova, Italia, Lituania şi, de la distanţă, prietenii noştri din Wolomin, care nu au putut participa pentru că au zilele localităţii, dar care ne-au trimis un mesaj.

Sunt oameni extrem de primitori, de calzi, am avut plăcerea ca împreună cu o parte din colegii din Consiliul Local şi din Primărie să merg în Kėdainiai şi în Chieri, ne-am simţit foarte bine şi vă mulţumim. La invitaţia doamnei primar din Soroca, vom face o vizita la sfârşitul acestei veri. Sunt lucruri frumoase care se întâmplă în aceste patru comunităţi şi sunt convins că întâlnirile noastre vor aduce beneficii pentru localitățile noastre şi locuitorii lor. Suntem în Uniunea Europeană, aşteptăm şi Moldova în Uniunea Europeană. Relaţiile noastre de prietenie se vor concretiza în proiecte culturale, artistice, economice, sportive pentru toţi locuitorii noştri. Să fie într-un ceas bun, aşa cum se spune în România, şi vă asigur că veţi fi oricând bine-veniţi la Fălticeni dumneavoastră şi locuitorii din localităţile dumneavoastră”, a fost mesajul primarului Cătălin Coman.

 

O cooperare de lungă durată şi de calitate

Conform celor spuse de Lia Pilipeţchi – primarul municipiului Soroca, prin încheierea acordului de cooperare, administraţiile publice şi deliberativele locale din Fălticeni şi Soroca au în vedere proiecte de dezvoltare în mai multe domenii de interes reciproc şi vor efectua schimburi de bune practici şi de experienţă între serviciile specializate din cadrul primăriilor şi instituţiilor locale. Prin semnarea acordurilor de cooperare sunt stabilite şi mecanismele de colaborare viitoare, dar şi promovarea reciprocă a celor două oraşe turistice.

„În numele întregii echipe a municipiului Soroca vă rog să îmi permiteţi să vă aduc înalta recunoştinţă pentru invitaţia vizitei oficiale pe care o facem aici, la Fălticeni. Decizia reciprocă de a lansa o cooperare de lungă durată şi de calitate şi semnarea acordului de prietenie şi de înfrăţire, un acord de cooperare bilaterală, ne motivează să acumulăm noi experienţe şi noi proiecte în dezvoltarea şi beneficiul poporului şi al economiei din cele două ţări.

Municipiul Soroca are 35.000 de locuitori, este situat pe malul râului Nistru, fiind un oraş turistic. Cetatea veche, clădită de Ştefan cel Mare şi reconstruită în piatră de către Petru Rareş, este în municipiul Soroca, dar avem şi alte monumente istorice şi locuri pitoreşti. Este foarte bine-venită iniţiativa de a dezvolta noi parteneriate în vederea dezvoltării locale şi internaţionale. Aici şi acum, cred cu o mare ambiţie, că unirea acestui gând, de a avea un acord de prietenie pentru a dezvolta diversităţi culturale şi economice, va aduce beneficii pentru ambele localităţi şi ţări. Vă mulţumesc pentru căldura cu care ne-aţi primit în aceste zile la Fălticeni şi vă aşteptăm cu mare dor la Soroca”, a spus Lia Pilipeţchi. 

 

„Împreună vom derula activităţi foarte importante pentru comunităţile noastre”

Despre importanţa semnării acordului a vorbit şi Alessandro Sicchiero – primarul oraşului Chieri, care a considerat că este firesc pentru Chieri să stabilească o strânsă legătură de prietenie cu un oraş din România. Alegerea a fost Fălticeni, un oraş cu o bogată comoară spirituală, unul dintre cele mai importante orașe din România în privinţa culturii, a literaturii, a artei şi ştiinţei.

În Chieri sunt peste 1.900 sute de cetăţeni români, 600 de familii de români având copii şi nepoţi care au acum cetăţenie italiană. Mulţi rezidenţi din Chieri provin din Suceava şi împrejurimi.

„Vă mulţumim pentru ospitalitatea cu care ne-aţi primit la Fălticeni şi sunt onorat să fiu aici împreună cu delegaţia din Chieri, să admirăm un oraş care este similar cu oraşul nostru. Chieri este un oraş care a avut încă din evul mediu o activitate bazată pe ţesături. Noi suntem înfrăţiţi cu mai multe oraşe din alte ţări, dar văzând că în Chieri avem o comunitate mare de români, am vrut să facem şi această înfrăţire cu oraşul Fălticeni.

Credem foarte mult în Europa şi ne pare bine că nu rămânem izolaţi şi putem să colaborăm împreună. Nu vrem să construim cetăţi în jurul nostru, vrem să colaborăm cu toţi europenii. Vă mulţumesc că împreună vom putea derula activităţi foarte importante pentru comunităţile noastre”, a fost îndemnul lui Alessandro Sicchiero.

 

Noi modalităţi pentru dezvoltarea unor relaţii

Şi delegaţia din Kėdainiai din Lituania, reprezentanta unei comunităţi cu 45.000 de locuitori, a apreciat plus valoarea pe care o aduc aceste acorduri localităţilor, dialogului cultural între oraşe şi între ţări, fiind create astfel noi modalităţi pentru dezvoltarea unor relaţii economice, pentru cooperare în domenii precum educaţie, turism, industrie.

„Localitatea noastră are o istorie veche şi foarte interesantă, primele menţiuni fiind făcute în urmă cu 650 de ani, pe care i-am sărbătorit în anul 2022. Suntem foarte bucuroşi că am putut stabili noi legături, noi parteneriate şi noi prieteni, în cadrul acestei vizite. Putem învăţa unii de la alţii, să împărtăşim bucuriile şi problemele noastre. Suntem foarte încântaţi de ospitalitatea de care aţi dat dovadă şi suntem fericiţi că suntem aici, în România”, a spus Kęstutis Stadalnykas.

Primarul Cătălin Coman a transmis salutul comunităţii fălticenene primarului Valentinas Tamulis, care recent a câştigat al doilea mandat, fiind şi o garanţie a continuării colaborării între cele două localităţi.  

 

„De la Torino la Fălticeni”

Înainte de a fi oferite cadouri simbolice, dar reprezentative pentru cele patru localităţi, Fălticeni, Chieri, Soroca şi Kėdainiai, primarul Cătălin Coman a citit mesajul doamnei Elżbieta Radwan, primarul oraşului Wołomin din Polonia

În calitate de reprezentant al Parlamentului la această întâlnire, senatorul Gheorghiţă Mîndruţă a salutat decizia autorităţilor locale din Fălticeni de a semna acorduri de cooperare cu localităţi din Italia, Moldova, Polonia şi Lituania, dezvoltarea relaţiilor dintre comunităţi, încurajarea cooperării şi schimbul de bune practici în domenii de interes comun.

Dintre cadourile oferite nu au lipsit Cetatea Soroca, produsele textile şi dulciurile din Chieri, pâinea din făină neagră şi faţa de masă tradiţională din Kėdainiai, ceramica şi produsele meşterilor populari suceveni.

Maria Boroioanu – preşedinta Asociaţiei Culturale Italo-Române „Ovidio” - a oferit primarului Cătălin Coman, pentru Biblioteca Municipală, volumul „Rădăcini la jumătate. Treizeci de ani de imigraţie românească în Italia” sau „De la Torino la Fălticeni” cum i-a spus Maria Boroianu cărţii care s-a bucurat de un real succes la Salonul Internaţional de carte de la Torino. Volumul însumează o documentată şi detaliată prezentare a ultimilor treizeci de ani de imigraţie românească în Italia cu tot ceea ce a însemnat şi înseamnă acest fenomen din punct de vedere social, economic şi politic. „Românii din Italia constituie nu doar cea mai numeroasă comunitate străină de imigranţi dar şi una dintre cele mai bine integrate cultural, social şi economic”, după cum s-a precizat.

 

Aprecieri pentru modul în care comunitatea răsplăteşte performanţa

Programul vizitei delegațiilor din cele trei ţări la Fălticeni a mai cuprins o excursie care a inclus Mănăstirea Voroneţ, Muzeul Oului din Vama şi Pietrele Doamnei din Munţii Rarău. La Fălticeni au fost vizitate Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinocchio” şi creşa „Sf. Ana”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Baza de Agrement „Nada Florilor”.

În seara zilei de sâmbătă oaspeţii au participat la Gala „10 pentru Fălticeni” şi concertul extraordinar susţinut de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, spectacolul „3 Tenori - Andrei Apreotesei, Florin Guzgă şi Andrei Fermeşanu”, ocazie cu care au avut scurte alocuţiuni pentru fălticeneni şi au apreciat modul în care comunitatea îi răsplăteşte pe cei mai performanţi fălticeneni.

Ziua de duminică a fost dedicată vizitării Cetăţii de Scaun a Sucevei, Muzeului Satului Bucovinean, Mănăstirii Cămârzani şi Mănăstirii Slatina (delegaţiile din Chieri şi Soroca). Luni, oaspeţii au avut ocazia să viziteze un agent economic din Fălticeni ale cărui produse sunt cunoscute şi în Italia şi să facă un popas spiritual la Mănăstirea Râşca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Fălticeni a semnat acorduri de cooperare cu municipiul Soroca din Republica Moldova şi oraşul Chieri, provincia Torino.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Municipiul Fălticeni a semnat acorduri de cooperare cu municipiul Soroca din Republica Moldova şi oraşul Chieri, provincia Torino5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei