Un sucevean care are în jur de 74 de ani a ajuns la o condamnare de 4 ani și 7 luni de închisoare pentru fapte de furt și tâlhărie, pedepsele rezultând din mai multe infracțiuni comise în concurs, adică în interval destul de scurt de timp.
Este vorba de Ioan Hagiu, cunoscut de polițiștii suceveni drept hoțul cleptoman.
Bărbatul a ajuns să stea la pușcărie la bătrânețe în condițiile în care este recidivist, iar anterior, acum câțiva ani, beneficiase de clemență din partea judecătorilor, primind pedepse cu suspendare.
Sentința Judecătoriei Suceava, privind pedeapsa de 4 ani și 7 luni de închisoare, a consfințit și arestul preventiv al bărbatului aflat deja după gratii din luna septembrie a anului trecut.
Ioan Hagiu este cunoscut polițiștilor ca hoțul care iese din casă și intră prin boxe, scări de bloc, chiar în locuințe, de unde fură de toate, de la biciclete și cărucioare pentru copii și până la tomberoane și alte bunuri de valoare foarte redusă.
De multe ori acesta a cedat bunurile furate pe mai nimic, astfel că este caracterizat ca un hoț atipic, cleptoman, care părea că fură dintr-un soi de obișnuință.
O bună parte din pedeapsa stabilită de magistrați pentru septuagenar este însă pentru o tâlhărie.
Bărbatul a pătruns acum câteva luni de zile într-un apartament din cartierul Burdujeni, fiind surprins de proprietară, care era în casă. Bărbatul a pus mâna pe un dispozitiv cu electroșoc pentru speriat animale și a fugit din locuință. Acesta s-ar fi folosit de amenințări pentru a părăsi locuința.
Prin urmare, fapta a fost încadrată la tâlhărie calificată, astfel că polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au formulat propunere de arestare preventivă.
O femeie cam de aceeași vârstă are de executat o pedeapsă și mai mare
Un al doilea exemplu recent vizează o femeie care are și ea în jur de 75 de ani.
Maria Belei a fost condamnată acum două luni de zile de Judecătoria Suceava la o pedeapsă rezultantă de 7 ani, 8 luni şi 1.855 zile închisoare.
Femeia are mai multe condamnări la activ, cele mai multe pentru că ademenea bărbaţi, pe care îi agăţa de regulă în gări, mergea cu ei într-o cameră de hotel, pentru o partidă de sex, iar acolo îi jefuia, după ce în prealabil îi adormea cu somnifere.
În această sentință intră o condamnare la 3 ani de închisoare, pentru cea mai recentă tâlhărie, plus pedepse anterioare neexecutate, emise de alte instanțe din țară. Cele 1.855 de zile sunt un rest de pedeapsă, adică o condamnare mai veche, după care femeia a fost eliberată condiționat.
Femeia a avut de executat o pedeapsă mare și pentru că unul dintre bărbații pe care i-a sedat pentru tâlhărie a murit. Prin urmare, Maria Belei a fost judecată și condamnată și pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei.
Pedeapsa totală rezultantă este de aproape 13 ani de închisoare, din care se scade perioada deja executată. Asta pentru că bătrâna este închisă în Penitenciarul Gherla din luna martie a anului trecut.
Cea mai recentă faptă este de acum doi ani, când autoarea a pus ochii pe bani și bijuterii din casa unei femei în vârstă de 89 de ani de care, teoretic, avea grijă, fiind tocmită pe post de îngrijitoare.
”Fiind în imobilul persoanei vătămate G.E., în vârstă de 89 de ani, situat în municipiul Suceava, persoană de care avea grijă de trei zile, a servit-o pe aceasta cu o cafea în care i-a pus o substanță narcotică ce conținea diazepam, împrejurare în care persoana vătămată a adormit profund timp de aproximativ trei ore şi, profitând de aceasta, a sustras bani dintr-o poșetă ce era pe un fotoliu din sufrageria imobilului, precum și mai multe bijuterii din aur din buzunarul unui palton, acţiuni prin care a produs un prejudiciu în valoare de 6.750 lei”, au reținut procurorii în actul de acuzare.
Pentru această faptă femeia a primit 3 ani de închisoare.
Deși în vârstă și cu pedepse grele, cei doi au șanse să mai vadă ”lumina zilei”
Deși au de executat ani de închisoare, despre cei doi infractori nu se poate spune că nu mai au șanse să vadă ”lumina zilei”. Asta pentru că, în România, conform Codului Penal, la persoanele condamnate la vârste de peste 60 de ani se poate solicita eliberarea condiționată după executarea unei treimi din pedeapsă.
Așadar, 13 ani de închisoare înseamnă 4 și ceva (din care mai bine de 1 an de detenție executat), iar în cazul bărbatului cei 4 ani și 7 luni se pot reduce la aproximativ un an și jumătate de detenție, din care luni buni sunt deja executate.