Recent, la sediul breslei arhitecților din Suceava și Botoșani – fosta Uzină de apă, devenit, în ultimul deceniu, Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj, au avut loc mai multe evenimente culturale, inclusiv manifestări din cadrul Zilele Teatrului „Matei Vișniec”.
Astfel, locația a fost gazda lansării volumelor „Mecanisme represive în școala românească de arhitectură 1944-1958”, editura Mega, autor Vlad Mitric-Ciupe, și „Documentele reeducării” (vol. 3) - Mircea Stănescu și Vlad Mitric-Ciupe (editori).
Evenimentul a fost moderat de arhitectul Ion Andriu, președintele Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România, care i-a prezentat pe autorii și editorii volumelor, dar a povestit și secvențe din copilăria petrecută la Ploiești, edificatoare pentru înțelegerea atmosferei din primii ani 1950, când teroarea stalinistă a confiscat întreaga viață și atmosferă psiho-socială a României, devenită comunistă.
Tot el i-a prezentat și pe autorii cărților, ambii sosiți din București.
Dr. arh. Vlad Mitric Ciupe, devenit ulterior și doctor în istorie, este autor și al altor volume care tratează veridic și documentat frământările prin care au trecut studenții, profesorii și arhitecții practicanți, în perioada războiului și a primelor două decenii de regim comunist.
Mircea Stănescu (1968) este absolvent al Facultății de Filozofie a Universității București și doctor în istorie al aceleiași universități (1999), având stagii de cercetare în istorie și științe politice la Toulouse (1996), Paris (1999-2002), fiind autor al trilogiei Reeducarea în România comunistă (Polirom, 2010-2012) și al lucrării The Reeducations Trials in comunist Romania, 1952-1960 (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).
Invitatul special, prof. univ. dr. habilitat Gheorghe Onișoru, din cadrul Facultății de Istorie a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a făcut precizări extrem de interesante despre perioada la care se referă volumele prezentate. Publicul a receptat cu interes amănunte semnificative despre conducătorii politici ai vremii și evenimentele determinante ale epocii. Dr. conf. univ. Radu Bruja a trezit interesul publicului cu explicații și precizări despre „reeducarea” tinerilor studenți încarcerați la Penitenciarul Suceava, unde, de fapt, în perioada 1949-1950 a început acea sinistră experiență continuată apoi paroxistic la Pitești.
Dr. arh. Vlad Mitric Ciupe a prezentat conținutul cărții, explicând fapte și elemente semnificative referitoare la acea vreme, despre victime sau turnători și torționari, implicați într-un fel sau altul în represiunea aplicată de sistem în lumea arhitecturii, în perioada precizată în titlul lucrării. Cercetarea documentează evenimentele în care au fost implicați studenții și profesorii arhitecți în primul deceniu al regimului nou instaurat.
La rândul său, dr. Mircea Stănescu a prezentat cel de-al treilea volum de documente extrase din arhivele de ”partid” și de ”stat”, insistând asupra celor legate de parcursul și biografiile celor implicați, victime sau torționari. A rezultat un veritabil tablou al bestialității sau suferinței umane.
Manifestarea a continuat cu o sesiune de autografe, urmată de o discuție interactivă între autori, invitați, gazde și reprezentanți ai audienței.
Au mai participat prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, conf. dr. Radu Bruja, dr. arh. Vlad Mitric Ciupe, dr. Mircea Stănescu, arhitecții Constantin Gorcea - președintele Filialei teritoriale Nord-Est a O.A.R., Ion Andriu și Alexandru Oltean - vicepreședinți ș.a.
Concluzia a fost că regimul totalitar s-a impus inițial prin folosirea a doi vectori majori - teroarea și minciuna, devenită propagandă profesionalizată.
„Astăzi se constată o ciocnire între două sisteme antagonice. Este vorba de conceptul bazat pe o valorificare a creativității și valențelor individuale ale omului liber puse în slujba colectivității și respectiv de cel care promovează autoritarismul, uniformizarea socială și urmărește conservarea puterii și expansiunea statului absolutist.
Acest al doilea sistem, care a confiscat România jumătate de secol, a reușit să-și asigure o anumită continuitate a structurilor sale în zonele în care a funcționat în acea zbuciumată perioadă”, a concluzionat moderatorul evenimentului.