Rateurile în rafală cu care ne fericesc ”iubiții conducători” m-au făcut să fac o ”trecere în revistă” (ce limbă de lemn!) a eșecurilor din ultimul timp și să pun titlul de mai sus articolului. Din păcate (sau din fericire!!) populația află doar o mică parte din acțiunile ”specialiștilor în dat cu oiștea în gard”, e drept, cele mai mediatizate. Dar nu și cele cu efect economic, în primul rând, cel mai nociv pentru România. Pentru că se poate, cu puțin efort și cu mai multă pricepere, evalua pierderile materiale pentru națiune ale fiecărui prost-ticălos (un exemplu este evaluarea pierderilor datorate menținerii pensiilor speciale). Ar fi interesant un total valoric al ”greșelilor și nerealizărilor” din 1990.
Din start trebuie să facem o deosebire (lucru mai greu decât pare!) dintre prostie și ticăloșie. În foarte multe cazuri se combină, adică contribuie la eșec, și proștii, și ticăloșii. Beneficiari sunt în primul rând ticăloșii fără scrupule, dar și proștii sunt avantajați prin menținerea în funcție pentru că și-au dovedit utilitatea! Ce bine este să ai ”idioți utili” care duc la îndeplinirea sarcinilor de partid, de guvern sau prezidențiale. Merită diplome și medalii și titlul de ”guvernul meu care a făcut o treabă foarte bună”.
Ce am remarcat în evoluția politico-administrativă este că seria de rateuri se menține de la o guvernare la alta, cel puțin în cazul celor majore și foarte avantajoase pentru beneficiari. Nu se corectează politicile economice stupide care s-au dovedit păguboase pentru România, dar foarte avantajoase pentru ”investitorii strategici” care sunt la sufletul iubiților decidenți. Ce ziceți de relația, acoperită cu norme legale, evident, pe care puterile trecătoare din România le au cu băncile, cei din energie, marii comercianți, asiguratori etc.? Toți i-au tratat la fel, adică i-au ”pupat în bot” chiar dacă ne-au jumulit de tot (mi-a ieșit și o rimă!). Greșeală sau ticăloșie!?!
Se va spune, probabil, că greșelile sunt inerente într-o societate în schimbare. Și este drept! Da ce te faci când este evident că instituiții, conducători sau sistemul legislativ merg dintr-un eșec într-un rateu? Cine determină rateurile: oamenii, legile, instituțiile sau toți împreună acționează pentru ca România să dobândească statutul de ”stat eșuat?”. În comunism se spunea: ”din greșeală în greșeală, în victoria finală”! Și având ”la butoane” pe urmașii celor de atunci, rezultatele nu vor întârzia să apară!
Deosebirea de ”socialismul biruitor” care a capotat lamentabil pe toate planurile este că acum asistăm (oare va fi și pe viitor?) la o alternanță la guvernare care determină și câteva dezvăluiri când apar ”ciocoii noi” la conducere. Aceste acuzații de nepricepere sau hoție (reale!) sunt menite a câștiga electoral și nu au ca obiectiv corectarea prostiilor sau a ticăloșiilor. În cele mai multe cazuri situația se menține sau apar alte prostii (poate și mai mari!) promovate de noii veniți. Tendința clară de a menține alianța PSD-PNL, adică un super FSN, va face să dispară și aceste mici dezvăluiri și acuzații. Pentru că nu există o opoziție demnă de acest nume!
Acest articol trebuie să se încheie cu un răspuns! Cine poate și vrea să corecteze sau să diminueze numărul anormal de mare de rateuri? Ce trebuie făcut pentru a ieși din situația de ”proasta Europei”? Știu să vă răspund cine nu poate, nu știe și nu vrea să ne scoată din ”zodia eșecului”. Actuala clasă politică de la toate nivelurile! Posibila salvare ar veni din partea celor EDUCAȚI și care au dovedit PERFORMANȚĂ și sunt RESPECTAȚI! Dar cine-i promovează? Oare voi prinde zilele de care să fiu mândrii de conducători? Nu cred!!
P.S. 1 Mai a fost ziua celor care muncesc. Celelalte zile ale anului sunt ale beneficiarilor muncii lor!
Dan Strutinschi