Având în vedere unele cazuri recente de câini agresivi care au atacat și mușcat oameni, prin Suceava, dar și în zone rurale, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a transmis un avertisment cu privire la faptul că multe primării din județ nu au încă nici măcar un contract cu o persoană autorizată să folosească o armă cu tranchilizant pentru situații deosebite, când este nevoie de o reacție rapidă. După lege, toate primăriile ar trebui să aibă amenajate și adăposturi pentru animale fără stăpân sau aflate în dificultate, dar în realitate unele primării nu au nici măcar acest contract pentru tranchilizare în situații deosebite.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că în județ sunt 7 medici veterinari care sunt autorizați și dețin puști cu tranchilizare pentru a interveni în cazuri de câini sau alte animale agresive.
Acești medici acoperă în general cam toate zonele județului, de la Vatra Dornei și până la Fălticeni.
”În cazul unui câine agresiv care atacă sau poate ataca, cum am avut recent, în lipsa unui astfel de contract nu se poate face nimic la modul concret pentru o reacție imediată. Abia când apare problema se dau telefoane, se caută o persoană autorizată, dar evident că se pierde timp. Aceste contracte ar trebui să existe la fiecare primărie și atunci evident că și medicul și echipa sa își asumă niște obligații”, a arătat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
În cazul câinilor fără stăpân, care hoinăresc pe la marginea pădurilor, primăriile din mediul rural sunt obligate să încheie contracte cu administratorii fondurilor de vânătoare, pentru combaterea acestora. Acești câini sălbăticiți sunt periculoși pentru oameni din mai multe puncte de vedere, în sensul că pot aduce ușor viruși în zonele locuite.
În altă ordine de idei, în zona de munte au început să apară deja cazurile de animale sălbatice care coboară spre gospodării și pot ataca animale domestice și chiar oamenii. Crescătorii de vaci sunt sfătuiți de sanitar-veterinari să închidă animalele pe timp de noapte și pe cât posibil să monteze garduri electrice în zonele în care acestea sunt scoase la pășunat.