Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 130 (8354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest

Greva profesorilor continuă. Astăzi vor fi din nou pe stradă, la miting și un marș de protest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Greva generală în învățământul preuniversitar continuă. Liderii Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, președintele Giani Leonte și vicepreședinții Ovidiu Varvaroi și Dumitru Irimia, au anunțat, luni, în conferință de presă, că până acum guvernul nu a rezolvat nici una dintre solicitările sindicaliștilor, așa că protestul merge mai departe. Președintele ASI Suceava, Giani Leonte, a declarat că încetarea grevei depinde exclusiv de guvern și tot de atitudinea executivului față de revendicările angajaților din Educație depinde dacă se va decala calendarul de sfârșit de an școlar: „guvernul este responsabil de modificarea calendarului”. Leonte a subliniat că solicitarea ca salariul profesorului debutant să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie nu este negociabilă. ​În ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ adoptată săptămâna trecută de guvern și publicată în Monitorul Oficial, această prevedere nu apare, deși în nota de fundamentare a actului normativ a fost. Întrebat câți dintre angajații din învățământ au salariu de debutant, de 2.300 de lei net, Giani Leonte a răspuns că aproximativ 10%; media salariului net este de 3.000-3.200 de lei, iar cel mai mare salariu este de 4.500 de lei.

În ceea ce privește sporurile din învățământ, sindicaliștii acuză că așa-numitul „spor de ecran” sau de condiții vătămătoare de muncă îl au angajații din Ministerul Educației, inclusiv șoferii, în schimb personalul din școli care ar fi îndreptățit - inginerii de sistem, contabilii, profesorii din laboratoarele de chimie și informatică etc. - nu beneficiază de acest spor. De asemenea, profesorii solicită ca sistemul de educație să fie finanțat corespunzător în toate componentele sale, de la dotările necesare în școli până la creșterea numărului de cadre didactice, care ar permite reducerea numărului de elevi dintr-o clasă și creșterea calității actului educațional.

„Nu vrem să mai fim puși în situația de a veni cu materiale didactice de acasă, de a lucra în școli în care nu există condițiile cele mai bune. Lucrăm cu efective mari la clase, nu sunt respectate normativele pentru personalul nedidactic, avem nevoie de angajări noi în sistem... Aceasta este o formă de respect pe care guvernul trebuie s-o arate față de noi. Legea prevede ca pentru Educație să se aloce 6% din PIB. Niciodată n-am primit 6%. Sunt probleme pe care guvernul le știe de ani de zile, noi tot le-am spus. Este nevoie de investiții atât pentru resursa materială, cât și pe cea umană în învățământ. Guvernul știe acest lucru”, a declarat Giani Leonte.

Liderii sindicali au transmis, luni, și un avertisment către directorii de școli care fac presiuni asupra profesorilor să înceteze greva și să revină la catedră, arătând că acest lucru este „un abuz”, cu „sancțiuni dure”. O astfel de situație s-ar fi înregistrat, spun ei, la o școală din Câmpulung Moldovenesc. „Suntem la luptă în stradă și pentru directori și pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Nu vrem să fim umiliți, să fim trimiși la catedră de președintele Iohannis, să fim <rugați respectuos> de președintele Gheorghe Flutur să ne întoarcem la catedră. Noi știm ce avem de făcut, noi respectăm copiii, la fel cum și ei ne respectă pe noi, după cum constatați”, a afirmat Giani Leonte. În solicitarea de autorizație pe care ASI o va face către Primăria Suceava pentru miting și marș, în intervalul orar 11.00-15.00, numărul participanților este estimat la 3.000 de persoane.

”De mâine vom fi din nou în stradă și vom fi și mai mulți”, a mai spus ieri președintele ASI Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greva profesorilor continuă. Astăzi vor fi din nou pe stradă, la miting și un marș de protest.
 Vizualizări articol: 940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greva profesorilor continuă. Astăzi vor fi din nou pe stradă, la miting și un marș de protest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei