Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 130 (8354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Educarea pozitivă a copiilor prin tehnica jurnalului

Nu este suficient doar să gândim pozitiv, pentru a clădi o bază solidă pentru optimism și încredere în sine. Este nevoie ca adulții să-și identifice orice manifestare inconștientă a negativismului și să o repoziționeze folosind cuvinte și acțiuni pozitive.

Se pare că pentru copii și adolescenți scrisul este cel mai eficient mod prin care își pot dezvolta latura pozitivă. În cadrul unui studiu, niște elevi de liceu au fost rugați să facă următorul exercițiu timp de 10 zile. În fiecare noapte, înainte de a merge la culcare, ei și-au notat 3 lucruri pe care le-au făcut bine în acea zi. Apoi, n-au mai continuat. La început nu s-a observat o îmbunătățire semnificativă dar, în următoarele 3 luni, sentimentele de fericire și starea de bine a elevilor s-au îmbunătățit considerabil. Acest exercițiu are beneficii similare și pentru adulți. Martin Seligman, autorul acestor studii faimoase și fondatorul psihologiei pozitive, a remarcat că efectele nu se vor pierde în timp, așa cum ar fi în cazul unui placebo.

Dacă doar 10 zile în care reflectăm asupra lucrurilor pe care le-am făcut bine pot genera luni întregi de progres psihologic, putem să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă ne-am scrie reușitele în fiecare zi a lunii! Noi vă recomandăm să faceți asta și să repetați exercițiul ori de câte ori vă simțiți frustrați la locul de muncă, în relația de cuplu sau în viața de zi cu zi.

Studii precum acesta subliniază printre altele și puterea scrisului. Cu alte cuvinte, nu doar imaginația noastră ne îndeamnă creierul către succes. Actul de a scrie adâncește impactul, activând diferiți centri ai limbajului situați în creier și astfel ducând la modificări mai de durată decât putem crede.

Așa că dacă vrem să modificăm o viziune negativă asupra vieții, vă sugerăm să stimulați cât mai mult centrii limbajului din creier. Ascultăm cuvinte și mesaje pozitive. Citim romane care ne încurajează și ne bucură. Ne gândim la aspectele pozitive și succesele din viața noastră și le scriem, apoi, împărtășim succesul cu ceilalți. Acest lucru ne va face mai determinați și va stimula pozitiv mintea persoanei care ne ascultă.

Dar să avem grijă: stiloul nostru poate fi o sabie cu două tăișuri. Dacă ne notăm sentimentele și gândurile negative sau dacă scriem în jurnal despre evenimente stresante, vom avea tendința să ne simțim mai agitați din punct de vedere emoțional și să avem mai multe simptome de boală. De fapt, cu cât scriem mai mult despre emoțiile negative, cu atât ne vom simți mai plini de anxietate și mai deprimați.

Iată o nouă strategie pe care copiii și adulții o pot folosi pentru a face schimbări în bine. Scriem în fiecare zi o listă cu aspectele din viața noastră pentru care suntem recunoscători! Cercetările din toată lumea arată că acest exercițiu ne poate îmbunătăți starea de spirit și relațiile personale. Când 221 de tineri adolescenți au fost rugați să țină un astfel de jurnal timp de 3 săptămâni, starea de bine, optimismul și satisfacția lor au crescut semnificativ. Dar atunci când ei s-au concentrat pe o listă cu problemele de zi cu zi, starea lor de spirit și mecanismele de adaptare nu s-au îmbunătățit. Copiii care simt recunoștință mai mare față de ceilalți și pentru viața lor prezintă un nivel mai ridicat de satisfacție și optimism și au relații mai bune cu colegii lor.

Atunci când elevii din minoritățile etnice au scris despre ei într-o notă pozitivă, sentimentele lor de adecvare și integrare s-au îmbunătățit, la fel ca notele lor de la școală. Cercetările arată că, dacă îți notezi cele mai importante obiective personale, cu cât mai multe detalii, atunci crește probabilitatea de a le atinge. Când copiii noștri învață aceste strategii, beneficiile se vor face simțite până în viața lor de adulți, contribuind la evoluția lor, astfel încât să devină oameni de succes, care dau dovadă în mod constant de o atitudine pozitivă față de viață.

Cu cât îi învățăm mai curând pe copiii noștri să aplice astfel de tehnici, cu atât ne este ușurat rolul de părinte. Limbajul și exprimarea pozitivă sunt contagioase, avem o responsabilitate față de generațiile viitoare, și anume să dăm dovadă de bunătate în interacțiunile cu ceilalți.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Educarea pozitivă a copiilor prin tehnica jurnalului.
 Vizualizări articol: 1584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Educarea pozitivă a copiilor prin tehnica jurnalului5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei