Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 1 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 126 (8350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Sfaturi pentru a scăpa de gândirea interioară negativă

Discursul interior în psihologie este o verbalizare ascunsă care însoțește procesul gândirii. Această manifestare reprezintă raportul dintre operațiile mentale, componentele lingvistice, interacțiunea de comunicare, precum și conștiința. El ne ajută să ne gestionăm reacțiile emoționale puternice și ne dă forța să modificăm comportamentele nepotrivite. Dacă te simți foarte stresat și îngrijorat, discursul interior pozitiv te poate ajuta să-ți găsești calmul. De asemenea, discursul pozitiv cu sinele îmbunătățește performanțele. Este ca și când ai avea un antrenor interior, pe care însă îl modelezi astfel încât să nu manifeste elementele specifice criticii.

Să spunem că e rândul tău să vorbești la o conferință. Discursul interior pozitiv poate fi simplu, cum ar fi să-ți spui „O să reușesc”, sau complex, cum ar fi să-ți faci o strategie pentru a fi cât mai convingător. Dar să spunem că ne emoționăm și este un eșec. Aici intervine tendința ca vocea interioară să dea vina pe tine sau pe altcineva pentru înfrângerea ta. Aceasta este vocea pe care trebuie să o întrerupi, înlocuind-o cu asigurări că data viitoare te vei descurca mai bine. Când discursul interior devine negativ – iar acest lucru li se poate întâmpla și celor mai de succes oameni din lume – vor apărea probleme, dintre care putem aminti: nereguli în alimentație, comportamente pasive, insomnie, agorafobie, dependență de jocuri de noroc, disfuncții sexuale, stimă de sine scăzută și depresie. Criticul interior te poate face să-ți dai demisia într-o manieră autodistructivă și te poate face să-ți tratezi familia cu dispreț.

Pe de altă parte, discursul interior pozitiv ne îmbunătățește atenția, autonomia, încrederea în sine și performanțele la locul de muncă. Cuvintele pe care le folosim nu par să conteze, atâta vreme cât sunt pozitive, le repetăm de suficient de multe ori și sunt realiste. Mai mult, e important să-ți folosești cuvintele pentru a crea un plan. Spre exemplu, dacă doar îți dorești să ai bani, acest lucru nu-ți va aduce nici măcar un ban, însă, dacă îți folosești discursul interior pozitiv pentru a pune la cale un plan financiar realist, șansele tale de succes vor crește considerabil. În momentul în care se strecoară o urmă de îndoială, aceasta îți va sabota motivația de a-ți atinge visurile și idealurile.

Sara White, profesor la Universitatea California din San Francisco, recomandă acești pași pentru a transforma un glas interior negativ în vorbire interioară pozitivă. Urmându-i, îți vei crește performanțele, satisfacția și succesul profesional: observă-ți glasul interior și păstrează un jurnal al gândurilor; înfruntă-ți criticul interior și rescrie previziunile auto-limitative; înlocuiește gândurile negative cu un dialog interior pozitiv; caută să vezi darul și oportunitățile în fiecare obstacol din calea ta; concentrează-te pe reușitele tale, nu pe eșecuri; revizuiește, întărește și exersează noul tău glas interior.

Evident, discursul interior are multe roluri, însă are și un dezavantaj. El ne poate distrage atenția de la ceea ce spune partenerul de dialog. În loc să ascultăm, adesea repetăm ceea ce vrem să spunem mai departe și, de câte ori atenția noastră este împărțită astfel, influențează procesele care reglează memoria, cogniția și conștiința socială. Discursul interior ne sustrage din momentul prezent. El poate fi esențial pentru rezolvarea unor probleme vitale, dar ne poate distrage atenția și ne poate împiedica să-i ascultăm pe ceilalți.

Cu suficient antrenament, o profundă conștientizare a vocii noastre interioare ne poate conduce la o descoperire surprinzătoare. Ocazional, o nouă voce își va face apariția; vocea intuiției. Adesea, ea este precedată de o lungă perioadă de tăcere interioară. Apoi, o revelație neașteptată își face loc în conștiință. În acel moment, se poate întrezări imaginea de ansamblu a lucrurilor.

O astfel de înțelegere intuitivă este adesea greu de exprimat în cuvinte, dar simțim că este adevărată. Este experiența de tipul „Evrica” sau „Aha”, asociată cu străfulgerările creative și intuitive. Și aceasta s-a dovedit a fi o experiență unică, bazată pe limbaj și condusă de emisfera dreaptă a creierului. Girusul cerebral și cortexul cingular anterior, care ne guvernează sentimentele de compasiune, sunt stimulate, iar în aceste momente de profundă conștientizare, oscilațiile undelor gama din creier ating punctul maxim, în timp ce conștiința habituală dispare. Are loc o restructurare cognitivă și, deodată, lumea arată altfel.

Acest sentiment poate dura o secundă sau te poate însoți întreaga viață, dar poveștile și anecdotele despre aceste experiențe seamănă în mod surprinzător: iese la suprafață o nouă conștiință, care ne permite să funcționăm deplin, mai eficient și cu un sentiment de împlinire personală și pace interioară mai profundă.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru a scăpa de gândirea interioară negativă.
 Vizualizări articol: 2484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
Sfaturi pentru a scăpa de gândirea interioară negativă5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei