Spre finele acestui an, pe 28 noiembrie, va împlini venerabila vârstă de 98 de ani. În 1952, pe 1 aprilie, a fost arestat sub acuzația de „activitate împotriva ordinii socialiste” și a fost condamnat la 10 ani de temniță, pe care i-a petrecut în închisorile din Dej, Gherla, Aiud, Peliprava, Drâmba, Vadu Oii, Stoenești, Jilava etc.Este vorba despre Toma Filaret, invitatul din această săptămână de la podcastul „Interviurile Monitorul”.
Mai bine de 40 de ani, Toma Filaret nu a vorbit despre chinurile din închisorile comuniste. Până și copiii lui au aflat despre toate cele pe care le-a îndurat din cartea autobiografică „Pe drumul placat cu ghimpi”, pe care a publicat-o în anul 2005. Dacă îl întrebi de ce a tăcut atâta timp, îți dă un răspuns care de dezarmează: „În primul rând, pe cine interesează? Și apoi, de ce să-i încarc și pe alții cu suferința mea?”
Din podcastul pe care îl puteți viziona integral pe canalul de YouTube al „Monitorului de Suceava”, puteți afla de ce spune Toma Filaret că „România a fost cu capul cel mai plecat în fața rușilor” și de ce s-a întâmplat acest lucru, în ce închisoare i-a fost cel mai greu în perioada detenției și cum i-a ajutat o carte citită în liceu să reziste foametei și bătăilor din temnițe.