La data de 30 mai 2023, Direcția Generală Anticorupție, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sărbătorește 18 ani de la înființare, ca structură specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Începând cu anul 2005, prin operaționalizarea acestei unități, Ministerul Afacerilor Interne s-a angajat într-un proces ireversibil privind asigurarea propriului climat de integritate.
În cei 18 ani de activitate, Direcția Generală Anticorupție s-a consolidat ca instituție și a intensificat eforturile pentru prevenirea și combaterea corupției la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dezvoltându-se permanent pe cele două paliere.
Prevenirea reprezintă principala direcție de acțiune împotriva corupției, concretizată prin desfășurarea activităților de instruire și informare în rândul personalului MAI, dar și prin campanii de conștientizare a societății civile.
Prin toate acțiunile sale, Direcția Generală Anticorupție promovează legalitatea, integritatea, onestitatea și profesionalismul ca standarde pentru întreg personalul Ministerului Afacerilor Interne. Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava a marcat aceste eveniment prin organizarea unei serii de activități de prevenire a corupției și de educație pentru promovarea integrității sub sloganul ”Decada anticorupție” – ediția a II-a, activități desfășurate în decada a doua a lunii mai.
Acţiunea a debutat în data de 10 mai 2023, cu o activitate de promovare a Call-center-ului anticorupţie 0800.806.806 prin distribuirea a 62 de afișe cu mesajele ”nu da/nu primi șpagă”, „tu poţi face lumină”, afișe ce au fost postate în fiecare mijloc de transport în comun din municipiul Suceava. Joi, 11 mai 2023, a avut loc o activitate de promovare a integrității în rândul lucrătorilor de poliție locală din municipiul Suceava, activitate ce a constat în prezentarea instituției, a infracțiunilor de corupție, obligația sesizării, exemplificarea unor modalități practice de abordare a situațiilor ce pot apărea în interacțiunea cu cetățenii, respectiv modul de prezentare a Call-center-ului Anticorupție 0800.806.806. Ulterior, cu sprijinul polițiștilor locali, a avut loc o activitate de interacțiune cu cetățenii din zona centrală a municipiului Suceava.
Vineri, 12 mai 2023, ofițeri din cadrul serviciului au desfășurat activități pentru promovarea integrității, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și cu voluntari din cadrul Organizației non-guvernamentale ELSA, context în care s-au adresat cetățenilor, participanților, dar și funcționarilor din cadrul structurilor MAI prezenți la ”Retro Parada Primăverii”, organizată pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava.
Ziua de luni, 15 mai 2023, a fost marcată prin prezența instituției în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, precum și în Punctul Operativ Avansat Siret, centru de comandă creat în scopul gestionării fluxului de refugiați din Ucraina în contextul războiului ruso-ucrainean, prilej cu care s-a discutat cu angajații MAI cu privire la consecințele implicării în fapte de corupție, precum și cu cetățenii prezenți în această zonă. Activitatea în rândul cetățenilor s-a desfășurat împreună cu voluntari din cadrul Organizației non-guvernamentale ELSA.
În ziua de 16 mai 2023, afost organizată o serie de întâlniri, la sediul de Poliție din Municipiul Vatra Dornei, cu lucrătorii de poliție ce încadrează această structură, precum și la sediul Primăriei Municipiului Vatra Dornei, cu reprezentanți din conducerea acestora, respectiv din cadrul birourilor/compartimentelor de relații publice, cu cetățenii prezenți în aceste instituții, cu cetățeni aflați în proximitatea acestor instituții.
Ziua de 17 mai 2023 a fost marcată prin susținerea ofițerului cu atribuții pe linie de prevenire a unui work-shop cu tema ”Etica funcției publice”, activitate prin care s-a urmărit dezvoltarea unui comportament etic și integru în rândul studenților Facultății de drept și științe administrative din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Joi, 18 mai 2023, a avut loc o activitate de educație pentru promovarea integrității în rândul elevilor din cadrul Colegiului Tehnic Rădăuți.
În data de 19 mai 2023, a avut loc, în colaborare cu lucrătorii din cadrul SRPCIV Suceava, o activitate de educație pentru promovarea integrității în rândul cursanților școlilor de șoferi auto ce urmau să susțină proba practică pentru obținerea permisului auto.
În toate activitățile de interacțiune cu cetățenii au fost prezentate informații cu privire la competența Direcției Generale Anticorupție, consecințele implicării în fapte de corupție, precum și modul de acțiune în situația în care sunt implicați sau iau la cunoștință despre săvârșirea unor asemenea fapte; au fost popularizate Call-center-ul Anticorupţie 0800.806.806 și datele de contact ale Serviciului Județean Anticorupție Suceava, respectiv municipiul Suceava, strada Petru Rareș nr. 12, tel. 0230/203341, e-mail suceava.dga@mai.gov.ro.
Pe toată perioada desfășurării ”Decadei anticorupție”, pe ecranele din incinta Iulius Mall Suceava a rulat un film de prezentare a Direcției Generale Anticorupție, cu mesajul ”Protejează familia, alege integritatea”, numărul unic 0800.806.806, precum și datele de contact ale Serviciului Județean Anticorupție Suceava.
În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul MAI, avem oricând la dispoziție linia verde Call-center anticorupţie - 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.
La nivel județean, puteți formula sesizări la numărul de telefon al Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava – 0230 203 341 sau vă puteți adresa la sediul serviciului din municipiul Suceava, str. Petru Rareş, nr. 12, judeţul Suceava sau prin e-mail la adresa suceava.dga@mai.gov.ro.