Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 124 (8348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Dezbatere publică

Parteneriatul public-privat, oportunitate și necesitate pentru dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă direcție se conturează pentru buna dezvoltare a orașelor, județelor și a țării, dar și pentru oferirea unor servicii publice cât mai bune – parteneriatul public-privat (PPP). Cât de realizabil este în anumite domenii, care sunt beneficiile, provocările, dar și piedicile, sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul unei dezbateri publice găzduită luni, 29 mai, de către Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, organizată împreună cu Primăria Suceava, cu sprijinul Veolia România.

În prezența a numeroși reprezentanți ai furnizorilor de servicii de maximă importanță – apă, canalizare (ACET), căldură și apă caldă (Bioenergy, Thermonet), electricitate, a arhitecți și proiectanți, profesori universitari, dar și a unei echipe cu reprezentanți ai principalelor direcții și servicii din Primăria Suceava, au fost purtate discuții atât pe partea de legislație, cu plusurile și minusurile existente, pe oportunități și necesități din viitorul apropiat, dar au fost făcute și studii de caz, inclusiv Suceava fiind un exemplu în mai multe privințe.

„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și pentru îmbunătățirea calității vieții acestora avem nevoie de minți creative și oameni dedicați, care aduc schimbare în jur”, a remarcat fostul rector Adrian Graur, USV fiind unul dintre principalii organizatori ai evenimentului și din prisma implicării în programul “Centrul Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic”.

„Deși există legislație pentru încurajarea parteneriatului public-privat, el este privit cu suspiciune încă... Suceava este printre puținele exemple reușite de parteneriate public-private, iar rezultatul este că avem cea mai ieftină energie termică din țară”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care și-a arătat disponibilitatea de realizare a noi parteneriate, în domenii precum apa și canalizarea, înființarea unui parc fotovoltaic care să asigure necesitățile municipalității.

Mai mult, s-a încercat identificarea unor probleme curente ale Sucevei, care pot fi rezolvate prin realizarea unor parteneriate public-private, primarul Ion Lungu delegându-l pe prof. Ovidiu Milici, consilierul său personal, pentru a se ocupa de organizarea unui grup de lucru cu reprezentanți din mediul academic, mediul de afaceri și cel al administrativ, care să vină cu soluții concrete.

Una dintre probleme, semnalatăchiar de Ovidiu Milici, este cea a îngropării cablurilor aeriene, pentru îndepărtarea unui factor de „poluare vizuală”, cum a fost definit de către fostul rector al USV, Adrian Graur.

„După trei licitații organizate și eșuate, după ce aparent a fost găsită rezolvarea problemei, suntem tot la punctul de pornire – avem voință, avem fonduri alocate, dar nu și o modalitate clară de punere în practică, pentru că ne blocăm la partea de branșare a consumatorului final, adică populația, care nu trebuie să aibă de suferit de pe urma unor astfel de lucrări. Nu facem ca la Timișoara, unde jumătate de oraș a rămas fără internet pentru că au fost tăiate cablurile de-a valma”, a spus Ovidiu Milici.

De altfel, după cum au remarcat atât reprezentanții Veolia, cât și cei ai USV, unul dintre cele mai importante scopuri ale PPP-urilor este de a spori eficiența serviciilor și de a îmbunătăți responsabilitatea directă pentru furnizarea de servicii. Parteneriatul public-privat îşi propune să stimuleze investiţiile private, cu efect vizibil la nivel macroeconomic, în deplină corelare cu interesul public, în vederea obţinerii creşterii nivelului de bunăstare al societăţii. Acest lucru este posibil prin eficientizarea tehnologiilor folosite în administrarea serviciilor publice și prin degrevarea bugetului public, în mod deosebit în sfera utilităților publice, afirmație susținută de numeroase exemple pozitive la nivel internațional.

În acest sens, au fost prezentate prevederile cheie ale studiilor de specialitate realizate de UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România), mediul universitar, Banca Mondială și de către specialiștii companiilor publice și private din sfera utilităților publice, concluzia fiind că acest mecanism al Parteneriatului Public-Privat, deși foarte eficient şi util, este insuficient explorat în România.

Printre cei care au luat cuvântul la dezbaterea publică “Parteneriatul Public-Privat – reglementare, beneficii și provocări” se numără Mădălin Mihailovici - directorul general Veolia România, Liviu Mihai - decanul Baroului Suceava, Ștefan Groza - directorul operatorului regional ACET, Mihai Dimian - prorectorul USV, Valentin Zaharia - director dezvoltare Veolia, Paul Maftei - șef Biroul Juridic din Primăria Suceava, Irina Munteanu - director financiar Veolia, Radu Pentiuc – profesor USV.

Despre Veolia, compania care a susținut organizarea dezbaterii, se știe că este lider mondial în furnizarea de utilități publice, fiind prezentă pe toate continentele, cu 220 000 de angajați. În 2022, Grupul Veolia a asigurat apa potabilă pentru 111 milioane de persoane, servicii de canalizare pentru 97 milioane de persoane, a produs 44 terawați oră și a recuperat 61 milioane de tone de deșeuri.

Concluzia finală a fost că acest tip de dialog poate servi drept exemplu de bune practici, în beneficiul general al societății, creează oportunități și duce la găsirea de soluții, spre beneficiul comunității, în general.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parteneriatul public-privat, oportunitate și necesitate pentru dezvoltare.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parteneriatul public-privat, oportunitate și necesitate pentru dezvoltare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei