„Taraful Vicovenilor” a câștigat Trofeul Festivalului Național de Tarafuri „Geagu Cătăroiu” de la Tismana (Gorj), ediția a VI-a, competiție care s-a desfășurat în perioada 24-26 mai 2023. Format în majoritate din tineri talentați, dornici de a duce mai departe cântecele strămoșești specifice Vicovului, taraful sucevean s-a impus în fața celorlalți concurenți din județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Harghita și Cluj. Județul Suceava a fost reprezentat de „Taraful Vicovenilor”, împreună cu tânăra interpretă din Bucovina Liliana Ursachi. Împreună s-au remarcat atât prin autenticitatea repertoriului, cât și prin ținute (costume tradiționale).
Liderul și coordonatorul tarafului este Alexandru Cozaciuc, un tânăr poliinstrumentist care a desprins tainele fluierașului de la unchiul său, rapsodul popular Viorel Pitic. Împreună cu talentații frați Ilie și Ciprian Bodîrlău și cu toboșarul George Ilaș alcătuiesc, din anul 2022, „Taraful Vicovenilor”.
Fiecare membru al tarafului pune suflet în ceea ce face și impresionează publicul cu interpretarea autentică: Alexandru Cozaciuc cântă la fluier mare și clarinet, Pitic Viorel - fluieraș, frații Ciprian și Ilie Bodîrlău (vioară și acordeon), George Ilaș (tobă). Alexandru Cozaciuc ne-a povestit că la recomandarea interpretului Călin Brăteanu, „Taraful Vicovenilor” a participat, pe 5 august 2022, la Botoșani, la primul lor eveniment-concurs, la Festivalul de tarafuri „Constantin Lupu”, unde au câștigat trofeul. A fost o confirmare că sunt talentați și merită să fie pe scenele marilor concursuri de profil. Alexandru Cozaciuc a terminat Academia Națională de Muzică din Cluj-Napoca. În prezent colaborează cu diverse ansambluri, printre care Ansamblul de muzică tradițională româneasca „Icoane”, Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul „Flori Vicovene”, Ansamblul studențesc „Mărțișorul” etc. Tânărul poliinstrumentist are colaborări și cu diverși soliști din țară, scrie piese, înregistrează, face ceea ce-i place și pentru ce s-a pregătit.
La inițiativa interpretei Liliana Ursachi a apărut și proiectul „Șezătoarea Vicovenilor”, în anul 2022. De atunci, „Taraful Vicovenilor” s-a remarcat prin stilul autentic și repertoriul curat. Președintele juriului Festivalului Național de Tarafuri „Geagu Cătăroiu” de la Tismana, ediția a VI-a, profesorul universitar doctor Mihail Adrian Șerban, de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București, a apreciat în mod deosebit dezinvoltura solistei Liliana Ursachi și felul cum empatizează aceasta cu publicul: „O voce curată, o voce așezată, o tânără îmbrăcată frumos, care abordează repertoriu satiric, specific zonei. Și taraful, de asemenea, este foarte bine închegat”.