Prima rundă de negocieri dintre sindicatele din educație și decidenții din Guvern a eșuat, oamenii școlii refuzând oferta reprezentanților Executivului, considerată „praf în ochi”, nu un răspuns punctual la solicitările angajaților.
În Capitală, câteva mii de protestatari au participat la un marș care a pornit din Piața Victoriei până la Palatul Parlamentului. Cei care au ieșit în stradă vor o ofertă concretă și imediată, care să vizeze creșteri salariale în primul rând, veniturile mici reprezentând principalul motiv pentru care a început această grevă.
Pe plan local, începând de vineri, pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava vor fi organizate „adunări publice” la care sunt așteptați circa 300 de angajați din școlile sucevene.
„Personal am participat la această întâlnire și am văzut lipsa de respect a Guvernului României față de noi, toți angajații din educație. În acest moment reacția noastră trebuie să fie hotărâtă și demnă: Suceava se alătură tuturor județelor și iese în stradă! Așadar, începând de vineri mutăm greva generală în stradă!”, a transmis prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.
De asemenea, prof. Traian Pădureț ne-a transmis mesajul membrilor afiliați la Uniunea Județeană a Sindicatelor „Pro Educația” Suceava, „un NU hotărât ofertei guvernanților! În PNNR nu se precizează că nu se pot acorda măriri salariale! În PNNR se solicită elaborarea unui proiect de lege a salarizării echilibrat pentru sistemul bugetar!! De mâine până joia viitoare vom avea mitinguri, în fiecare zi lucrătoare, între orele 11-12, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava! În unanimitate, membrii noștri de sindicat și-au exprimat acordul de continuare a grevei! Astăzi s-au alăturat grevei și alți colegi care erau indeciși! Protestele, de orice formă, vor continua până când personalul din învățământ va fi tratat decent”.
98% din școlile din județ și-au întrerupt activitatea
În județul Suceava, greva generală se desfășoară în 98% de școli. Numeric asta înseamnă că peste 8.000 de angajați din școli și-au întrerupt activitatea de la școală.
Oamenii școlii cer, în primul rând, majorarea salariilor personalului din învățământ, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Protestatarii cer instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.