Numărul angajaților din învățământul preuniversitar sucevean care au decis să se ralieze grevei generale din educație crește de la zi la zi, 98,5% din unitățile școlare din județ întrerupându-și activitatea.
„Deși există presiuni, mulți nehotărâți au avut curaj să lupte alături de noi”, a menționat prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, acesta completând că și colegii săi de la Grădinița cu Program Prelungit ”Gulliver” Suceava și de la Școala Gimnazială Budeni s-au alăturat grevei generale, deși inițial au respins demersul.
De asemenea, și la Școala Gimnazială „Alexandru Lăpușneanu” Slatina, unde doar câțiva membri de sindicat au semnat pentru protest, numărul greviștilor a crescut și va continua să crească.
Acesta a mai atenționat că, potrivit legii, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin ameninţări ori prin violenţe, împiedică ori obligă un angajat/lucrător sau un grup de angajaţi/lucrători să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei”.
„Am pornit cu toții la o luptă. Știm că vom fi victorioși având asupra noastră arma victoriei: UNITATEA și SOLIDARITATEA! Durata grevei depinde doar de încrâncenarea Guvernului și de refuzul de a ne acorda drepturile. Noi vrem să facem educație de calitate. Sperăm să-și dorească și Guvernul! Împreună putem face diferența! Să rămânem uniți și să încurajăm SOLIDARITATEA!”, a fost mesajul liderului de sindicat.
Protest amplu, joi, în Capitală
Potrivit sindicatelor din educației, circa 15.000 de angajați din sistem vor protesta joi, 25 mai, la Guvern.
Protestul din Capitală va fi urmat de acțiuni organizate la nivel local, sindicaliștii anunțând că de vineri, 26 mai, vor organiza „adunări publice” în centrul municipiului Suceava.
Circa 300 de angajați din școlile din județ vor participa zilnic, în intervalul menționat, între 11.00 și 12.00, la aceste adunări organizate de Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și Uniunea Județeană a Sindicatelor „Pro Educația”.
De ce fac profesorii grevă
Reamintim că principala revendicare a oamenilor școlii se referă la majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Protestatarii cer instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.