”Grija față de aproape” se manifestă la români în special prin oferta super abundentă de sfaturi. Suntem în măsură să-l copleșim pe cel la ananghie cu soluții și îndemnuri în toate domeniile, chiar dacă nu ne pricepem deloc. Oferim sfaturi în condițiile în care nu sunt solicitate, ”beneficiarul” le ignoră ca regulă și enervăm prin insistență. În situația în care ”victima” a urmat sfatul și a dat ”cu oiștea în gard” românul se scuză cu celebra propoziție: ”eu am spus, nu te-am obligat”.
De ce nu sfătuim pe cel care solicită ajutorul și în zone în care ne pricepem este o întrebare retorică! Sfaturile ne însoțesc în activitatea zilnică, dar se dezvoltă exponențial în cazul evenimentelor deosebite din viața fiecăruia (naștere, căsătorie, deces etc.) unde aportul ”babelor” este crucial și acoperă prin idei întreaga ceremonie. Nici preotul care oficiază aceste evenimente nu are mai mult succes decât babele bine intenționate, evident.
Aceste sfaturi, atât timp cât nu denaturează grav realitatea (nu mint) și nu conțin mesaje care îndeamnă la violență sau la alte acte antisociale (precum ”pune mâna pe par”) sunt o expresie a unei vieți comunitare active. Este o formă de socializare binevenită care menține o coagulare a comunității la nivel local, mai puțin în zona urbană. Nu asta vreau să critic pentru că ținta mea sunt abuzurile legate de sfaturi și sfătuitorii de ”vremuri noi”.
De la babele care cunosc ”rânduielile” la scăldat nou-născutul am ajuns la consultanți, cel mai adesea asociați în societăți de profil ce vor să ne ”deschidă mințile” în orice domeniu pe bani mulți, evident! În general consultanții prezintă beneficiarului lucruri pe care acesta le cunoaște, sunt evidente dar o fac într-un limbaj sofisticat și pretențios pentru a impresiona. Consultanța se acordă ca urmare a unui contract în avantajul firmei atât sub aspect financiar, cât și a lipsei totale de responsabilitate în caz de eșec. Este celebră TICĂLOȘIA din PNRR unde au fost alocate aproximativ 2,5 miliarde euro din 29 total pentru consultanță! Conform PNRR pregătirea unui specialist în întocmirea proiectelor urma să coste peste 130.000 de euro în trei luni!! Locuia probabil la Ritz și avea în fiecare seară caviar la cină? Asta da FURT, domnule Ghinea! Codul Penal pedepsește și tentativa de FURT, domnilor de la DNA! Ce spune doamna Kovesi? Sunt fonduri EUROPENE! Nu a primit încă ordinul?
Totuși consultanța este necesară și benefică în aproape toate domeniile vieții moderne. ”Nu dăm foc cojocului pentru un păduche” se spune în folclor! Despăducherea este foarte grea însă!
În procesul sfătuirii se remarcă în mod deosebit și consilierii. Sunt consilieri ai comunității aleși pe liste la 4 ani și care în revoltător de mică măsură își îndeplinesc mandatul. Cine va rămas în minte cu o acțiune sau un proiect de hotărâre în actualul mandat? În municipiul Suceava recunosc un consilier interesat și aplicat! Ceilalți ……!!!??? Pe lângă consilierii aleși care formează miniparlamentul local sunt un număr impresionant de consilieri ai demnitarilor și ai instituțiilor de stat! În proporție de 80% nu își justifică funcția și salariu, fiind numiți ca o recompensă politică pentru ”munca la partid”. Fiind rău (așa sunt eu!) aș spune că nefăcând și nespunând nimic acești consilieri fac cel mai bun lucru pe care îl pot executa! Dacă ar face ceva, având în vedere ”priceperea lor”, ar rezulta un dezastru!!
În final i-aș remarca, din cohorta imensă a sfătuitorilor pe bani (publici în proporție de peste 90%), pe analiștii care ne ”fericesc” cu prezența în mass-media și ne ”luminează” doct despre ce și cum! Au credibilitate mai ridicată decât consilierii și consultanții. De câte ori apar aflăm și noi câteva informații din culise despre ce se întâmplă în țara asta (politic, administrativ, justiție, diplomație etc.). Fac treaba în locul celor de la guvernarea locală și națională care sunt PLĂTIȚI să informeze cetățenii plătitori de impozite din care se ”înfruptă” și ei prin salarii și indemnizații!!
Dan Strutinschi
P.S. Cu ocazia marilor sărbători religioase BOR ar trebui să decreteze ”sfânta îndopare”. Iar asupra enoriașilor care stau la masă va coborî mai puțin ”Duhul Sfânt”, ci cât mai mult platourile cu ”bucate alese”. Rugăciunile românilor vor fi îndreptate spre mese îmbelșugate.