Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 118 (8342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Grevă generală

Derivă în școli. Trei sferturi din angajații școlilor sucevene sunt în grevă pe termen nelimitat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Așa nu se mai poate! Avem nevoie de salarii decente”, este mesajul răspicat al oamenilor școlii după prima zi de grevă generală, demers la care au aderat peste trei sferturi din angajații din învățământul sucevean.

Numeric, asta înseamnă undeva la 8.200 de profesori, personal auxiliar (din bibliotecă, contabilitate, secretariate), personal nedidactic (îngrijitori, fochiști, portari etc.) care au pus pe „stand by” activitatea din școli, transmițând că nu vor ceda până când sindicatele și factorii decidenți nu vor ajunge la un acord.

E o situație în derivă, cu multe întrebări fără răspuns, pentru elevi și părinți pe de o parte, și cu multe determinare și revoltă, de partea cealaltă.

Oamenii școlii spun că de data aceasta sunt fermi să pună piciorul în prag și să nu revină în clase până nu vor avea siguranța că decidenții vor răspunde revendicărilor lor, în principal la cele salariale.

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni.

„NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Așa nu se mai poate! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate.

De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest”, au transmis sindicatele în cursul zilei.

De asemenea, aceștia atenționează că dacă Guvernul nu se implică serios în soluționarea problemelor şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate, profesorii vor ieși în stradă pentru a-și striga nemulțumirile.

Oamenii școlii vor majorarea salariilor personalului din învățământ, indexarea anuală a salariilor, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare, creșterea investițiilor din învățământ, îmbunătățirea infrastructurii, renunțarea la aplicația EduSal prin care se calculează salariile.

„Vrem să ne facem auziți”

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, din cei 10.903 angajați din școlile din județ, în jur de 78% s-au alăturat grevei generale.

Cât despre elevi, aceștia au agățat ghiozdanele în cui și au parte de câteva zile de vacanță forțată, fiind afectați undeva la 100.000 de școlari din județ.

În majoritatea școlilor din municipiul Suceava a fost liniște, profesorii s-au întrunit în cancelarie, preocupându-se de chestiuni administrative. Mulți dintre cei care nu au dorit să se alăture grevei au susținut cursuri online, în alte cazuri desfășurându-și activitatea ca într-o zi obișnuită.

La Școala Nr. 1 Suceava, întreg personalul s-a alăturat grevei, cu excepția conducerii, care însă menționează că rezonează cu toate revendicările protestatarilor. „Sunt 1.030 de elevi și preșcolari care au fost anunțați de suspendarea cursurilor. Avem 72 de angajați, 69 dintre aceștia participând la grevă. Nu ne dorim ca greva să continue, ci ne dorim să fie identificate soluții și să ne facem auziți”, a menționat prof. Gabriela Mihai, directoarea școlii.

La Școala „Miron Costin” din cartierul Burdujeni, peste 1.500 de elevi au parte de o scurtă vacanță, marea majoritate a personalului optând pentru grevă.

Situație similară și la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, unde cei mai mulți dintre angajați s-au alăturat acțiunilor de protest.

„17 din 110 angajați nu au semnat pentru grevă. În cazul profesorilor care nu participă la grevă, aceștia au susținut cursurile online”, a arătat Daniela Dungeanu.

Întregul personal al unei grădinițe din Câmpulung a refuzat greva

Amploarea grevei a fost una remarcabilă, zeci de școli din județ punând pe stop întreaga activitate didactică.

În clase a bătut vântul, la fel și pe coridoare, nu și în cancelarii, acolo unde au funcționat comisiile de grevă și unde au stat și ceilalți oameni ai școlii.

Notă discordantă, dacă am putea spune așa, a făcut Grădinița cu Program Prelungit "Căsuța Piticilor" (unitate care aparține de Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc), unde niciun angajat din cei 36 nu a fost de acord cu declanșarea grevei.

„Înaintede a expune motivele pentru care am ales să nu participam la grevă, am vrea să subliniem că suntem de acord cu toate revendicările care fac obiectul acestui protest. Nu ne-am alăturat grevei, deocamdată, deoarece considerăm că vârstă copiilor nu permite doar supravegherea lor. Acest tip de grevă, doar cu supravegherea copiilor, nu ar produce efecte decât asupra personalului din grădiniță: muncim și nu suntem plătiți. Părinții nu sunt afectați de această formă de protest deoarece copiii de vârstă preșcolară nu pot sta 10 ore fără să facă activități.

Ca urmare, am intra în grevă doar în condițiile în care unitatea noastră de învățământ s-ar închide pentru copii în timpul programului. Avem și noi suficiente motive să protestam. Unul ar fi acordarea reducerii normei didactice pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar cu gradul 1 și 25 de ani vechime. Considerăm acest aspect o discriminare în raport cu celelalte cadre didactice. Luăm în calcul să ne alăturăm și noi grevei”, a arătat Iulieta Bradu, lider grupa sindicală GPP "Căsuța Piticilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Derivă în școli. Trei sferturi din angajații școlilor sucevene sunt în grevă pe termen nelimitat.
 Vizualizări articol: 1585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Derivă în școli. Trei sferturi din angajații școlilor sucevene sunt în grevă pe termen nelimitat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei