A treia zi a Festivalului Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec Suceava” a debutat în forță, cu o sală plină de personalități culturale din țară și de peste hotare, cu valoroase schimburi de idei, într-un dialog la scenă deschisă.
Conferința „Pace”, organizată și moderată de dramaturgul Matei Vișniec, a debutat cu un mesaj transmis de managerul TMMVS, Angela Zarojanu, care a ținut să remarce prezența unui număr mare de valoroși reprezentanți ai lumii culturale, care au dat curs invitației de a veni la Suceava.
„Teatrul are drept câmp de luptă scena, iar lupta se dă prin cuvinte, atitudine, responsabilitate. Pacea - o temă atât de necesară în prezent, care este și mesajul principal al Festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec - vine ca o completare a ediției de anul trecut, în care tema a fost <Reîmprospătarea memoriei>. Vrem să trăim în pace, să ne bucurăm de liniște și viață!”
Primul invitat în scenă, alături de maestrul Matei Vișniec, a fost Dan Cristian Turturică, directorul general al Televiziunii Române, care în cadrul festivalului a avut și lansarea cărții „Români deportați în ghețurile Siberiei. Mărturii”, ce a și fost prezentată tangențial, în discuții pe tema destinului poporului român, aflat între trei imperii, influențat de năzuințele și confruntările dintre ele, dar și pe lipsa unui proces al comunismului și efectele sale în timp.
Cu multă pasiune a vorbit și Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon, care, prins în firul gândirii, și-a dat seama abia spre final că nu a mai apucat nimeni să traducă ceea ce a vorbit el în franceză.
Reacția sa, aproape disperată, a stârnit amuzamentul celor din sală, dar cum mulți i-au spus că au priceput în mare spusele sale, franceza fiind una dintre limbile străine des studiate la noi, acesta a continuat ideile, mulțumindu-le celor prezenți că au făcut efortul să îl înțeleagă.
Printre cei implicați în eveniment a fost și Mihaela Mihailov, dramaturg și critic de teatru, Alexandru Grecu – director al Teatrului Satiricus „I.Luca Caragiale” Chișinău, Radu Apostol, regizor de teatru la „Replica”, Doina Papp, critic de artă, Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte din Iași, Mihaela Crăciun, director în Televiziunea Română, Doru Mareș - critic de artă, Onorina Tănase Burlacu - director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Tamara Constantinescu – critic de teatru, Roxana Dumitrache – manager cultural, Carmen Mihalache – critic de teatru, Slava Sambriș – director artistic și regizorul spectacolului „Livada”, care tocmai a avut premiera la Suceava, dar și membrii clubului Rotary „Bucovina”.
Un discurs liber, dar foarte apreciat de public, a avut, la final, maica stareță a Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, conferința încheindu-se cu aplauze călduroase și sesiuni de fotografii cu toți cei prezenți.