Clubul Copiilor Gura Humorului a organizat marți, 16 mai 2023, la Centrul Cultural Gura Humorului, o acțiune în cadrul concursului interjudețean „Trecutul, prezentul și viitorul nostru”, aflat la cea de a V-a ediție. Elevii au marcat, în acest fel, Ziua Internaţională pentru Convieţuire Paşnică, adoptată de ONU în 2017, pentru promovarea păcii, a toleranţei, a incluziunii, a înţelegerii, a solidarităţii, dar şi a dorinţei de a trăi şi de a acţiona împreună, pentru a putea construi o lume paşnică, solidară şi armonioasă.
Prof. Mariana Radu, coordonatoare a proiectului, alături de prof. Iulia Danilov, a explicat că în noul context geopolitic generat de conflictul militar din Ucraina, „ediția actuală a fost gândită ca o reflecție în timp real a acestor vremuri de incertitudine, iar acest proiect are menirea să dezvolte la elevi competențe civice și sociale, prin activități interdisciplinare”.
Scopul proiectului este promovarea păcii și a principiilor democratice de conviețuire pașnică în școală și comunitate, iar tema din acest an, ”Gânduri pentru pace”, se vrea a fi o sinceră pledoarie pentru pace.
Concursul se desfășoară pe patru categorii de vârstă: 6 - 9 ani; 10 - 12 ani; 13 - 15 ani; 16 - 18 ani și are patru secțiuni: Artă plastică (pictură, desen); Grafică pe calculator; Creații literare; Prezentări PowerPoint.
Anul acesta s-au înscris în concurs 194 de elevi, coordonați de 51 de profesori, din 20 de școli, cluburi și palate ale copiilor, atât din învățământul de masă, cât și din învățământul special, din județele Suceava, Arad, Cluj, Neamț, Dâmbovița, București (Ilfov), Prahova, Mehedinți și Harghita.
Recital al vioară
La eveniment au fost prezenți profesori, părinți, elevi, invitatul special fiind pictorul şi graficianul humorean Radu Bercea. Anul acesta, expoziția de lucrări plastice - pictură, desen și de grafică pe calculator este găzduită chiar în sala ce-i poartă numele.
Directoarea Clubului Copiilor Gura Humorului, prof. Maria Macarov, a felicitat profesorii coordonatori Mariana Radu și Iulia Danilov și a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment, pentru participarea numeroasă și interesul manifestat.
A urmat un emoționant recital la vioară în interpretarea elevelor Bîrgăuan Monica, clasa a V-a, și Bîrgăuan Sara, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, apoi au putut fi ascultate „gândurile pentru pace” desprinse, cu vădită emoție și sensibilitate, din creațiile literare participante la concurs, ale elevilor: Tiron Alesia Sorana, clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, profesor coordonator Laura Nicoleta Enea; Bota Laura Ioana, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, profesor coordonator Elena Căulea; Cuțuhan Tudor Andrei, clasa a IV-a, Școala Gimnazială ”Petru Comarnescu”, profesor coordonator Rodica Manoliu; Pielmuș Melisa-Maria, Creangă Răzvan Mihail, Spînu Patrick-Ștefan, clasa a III-a, Școala Gimnazială ”Teodor Balan”, profesor coordonator Adriana Murariu.
„Concluzia a fost, citându-l pe Calman McCarthy: <Dacă nu îi învățăm noi pe copii pacea, alții... îi vor învăța violența!>. Tocmai de aceea, nici un efort nu este prea mare pentru promovarea păcii și a conviețuirii pașnice, a toleranței, respectului și înțelegerii între semeni”, au mai transmis coordonatoarele acțiunii.