Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 17 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 113 (8337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vizite cu scântei

Lifturile de la Spitalul de Urgență Suceava, nou motiv de scandal între vizitatori și unitatea medicală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reluarea programului zilnic de vizitare, de către aparținători, a pacienților internați în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a dus la apariția unei noi surse de nemulțumire, atât pentru vizitatori, cât și pentru personalul unității medicale. Este vorba despre accesul aparținătorilor la lifturile din spital. Unitatea medicală are 8 lifturi, cu următoarele destinații, strict reglementate: liftul nr. 1 este în UPU și asigură legătura cu heliportul; nr. 2 este pentru pacienți/vizitatori; nr. 3 este pentru stația de sterilizare; nr. 4 pentru urgențe; nr. 5 - pentru deșeuri; nr. 6 - pentru personal medical; nr. 7 – pentru alimente; nr. 8 – este în aripa nouă, în pavilionul F. În holul central sunt lifturile nr. 2, 4, 5, 6 și 7. Deoarece pentru vizitatori și pacienți există un singur lift, conducerea spitalului a decis ca la acesta să aibă acces doar vizitatorii vârstnici, cu probleme de sănătate și locomotorii, iar toți ceilalți să folosească scările.

Cei care fac evaluarea stării de sănătate a vizitatorilor și decid dacă aceștia se califică pentru a folosi liftul se pare că sunt portarii. O astfel de situație ne-a fost semnalată de un sucevean a cărui soție a mers, în ziua de 15 mai a.c., să-și viziteze mama internată în spital. „Astăzi s-a interzis accesul la liftul pentru vizitatori, din dispoziția directorului. Soția mea suferă de astm și a fost nevoită să urce 6 etaje pe scări pentru a-și vizita mama, aflată într-o situație destul de gravă, la secția Nefrologie. A fost întrebat portarul spitalului de ce nu e posibil să folosească liftul și acesta a menționat că e dispoziția expresă a directorului și că soția mea doar nu a făcut astăzi astm! Asta e întâmplarea mea, dar cred că mai sunt și alte persoane suferinde care vor să-și viziteze rudele și întâmpină dificultăți”, a relatat persoana respectivă.

 

Duminică, peste 300 de oameni și-au vizitat rudele internate în spital

Întrebat în legătură cu restricționarea accesului vizitatorilor la lift, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că în perioada vizitelor în spital este „o aglomerație infernală”. „Am fost înștiințat că în intervalul vizitei lifturile au fost în imposibilitatea de a mai servi problemelor spitalului, au fost supraîncărcate, blocate, cu riscuri foarte mari atât pentru aparținători, dar și pentru activitatea spitalului. Duminică am avut peste 300 vizite! Au fost accesate și lifturile de urgențe și cel al personalului, cu care se duc medicii la urgențe. Urcă buluc în toate lifturile și nu respectă nicio regulă!”, a declarat dr. Calancea.

Acesta a fost motivul, spune el, care l-a determinat să dea dispoziție ca toți aparținătorii care sunt apți să urce pe scări, să o facă, iar cu liftul, unul singur, să meargă doar vârstnicii și persoanele cu probleme locomotorii sau alte probleme de sănătate grave. La liftul pentru urgențe și pentru personalul medical accesul aparținătorilor este interzis. „Trebuie înțelegere, respect și să fie respectate regulile, timpii și traseele de vizitare. Astfel vom evita supraaglomerarea în anumite intervale de timp și nu vom împiedica buna desfășurare a activității medicale. Cei care pot fizic să urce scările, să o facă. Mai apar și discuții, probleme, pe care le vom remedia cu calm și bunăvoință”, a afirmat managerul spitalului.

 

Spitalul face o nouă achiziție pentru servicii de pază

Ca modalitate de diminuare a numărului de vizitatori aflați concomitent la spital, pacienții care nu sunt imobilizați la pat vor putea ieși în curte, în timpul programului de vizită, pentru a se întâlni cu aparținătorii. „Probabil începând cu luna iunie vom lasă pacienții autonomi, care nu au perfuzii, sonde sau alte dispozitive conectate, să iasă la plimbare doar în curtea spitalului în perioada de vizită și astfel poate nu mai este necesară urcarea aparținătorului pe secție. Aștept avizul epidemiologului și stabilirea unui protocol pentru acest demers”, a spus dr. Calancea.

În ceea ce privește comportamentul portarilor față de pacienți și aparținători, managerul a declarat că în perioada următoare va avea loc o nouă achiziție de servicii de pază și va fi „foarte drastic la punctul referitor la interacțiunea socială (aparținători, pacienți, angajați etc.), în caietul de sarcini”. O atenție sporită va fi acordată de conducerea spitalului și modului în care interacționează personalul spitalului cu pacienții și aparținătorii acestora.

Reamintim că săptămâna trecută spitalul a reluat, după mai bine de 3 ani, programul de vizitare pentru aparținătorii pacienților internați, fără să mai fie nevoie de cerere și programare. Programul de vizită este de luni până vineri, între orele 14.00-18.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 12.00-18.00. La Terapie Intensivă (ATI) pacienții pot fi vizitați zilnic, între orele 12.00-14.00 și 18.00-20.00. Durata vizitei este de maximum 30 de minute, exceptând secția ATI, unde este de 10 minute. Pentru secțiile ATI, Boli Infecțioase, Pneumologie și secțiile chirurgicale, purtarea echipamentului de protecție este obligatorie. Într-un salon unde sunt mai mult de patru pacienți au voie doi vizitatori pentru maximum 30 de minute, câte un vizitator pentru un pacient, după care vor intra vizitatori pentru ceilalți doi pacienți, în același mod. Dacă sunt mai mulți vizitatori la un pacient, aceștia vor intra pe rând. În saloanele cu șase pacienți pot fi concomitent maximum trei vizitatori. Nu se acceptă ca un pacient să fie vizitat de mai multe persoane și alt pacient, din același salon, să nu fie vizitat deloc, dacă sunt aparținători care doresc să îl viziteze și așteaptă. Toți vizitatorii primesc ecusoane la intrarea în spital, pe care le predau ulterior la ieșirea din  secție și sunt înmânate de personalul spitalului următorilor vizitatori care intră în secție. Nu se permite accesul în interiorul secției fără ecuson.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lifturile de la Spitalul de Urgență Suceava, nou motiv de scandal între vizitatori și unitatea medicală.
 Vizualizări articol: 1802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lifturile de la Spitalul de Urgență Suceava, nou motiv de scandal între vizitatori și unitatea medicală5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei