Minisateliți de volumul şi forma unei doze de băutură, programați și construiți de elevi din două licee sucevene, vor fi lansați de aceștia de la 1000 de metri altitudine, pe aeroportul de Caransebeș, în cadrul Concursului Național CanSat, competiție organizată de Agenția Spațială Europeană,
Două echipaje de elevi, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung și de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, au ajuns în finala competiției, organizată la Timișoara și Caransebeș. După lansare, în aer, minisateliții vor executa o serie de măsurători şi apoi trebuie să aterizeze în siguranță.
Opt echipaje de elevi din țară s-au calificat în etapa națională, județul nostru fiind reprezentat de "Nexus" - Colegiul Național "Petru Rareș" – Suceava și “Robots Rover” - Colegiul Național “Dragoș Vodă” - Câmpulung Moldovenesc.
Echipajul de la Câmpulung este alcătuit de elevi din clasa a XI-a, de la profilul matematică - informatică: Andreea Ghelbere, Gabriela Andreea Candrea, Carla Elena Bersan, Gabriel Buha. Elevii sunt coordonați de prof. Dayana – Luisa Ivașcu.
De partea cealaltă, din echipajul Colegiului ”Petru Rareș” fac parte elevii Bertea Cezara Elena (clasa a IX-a), Țibichi Gabriel Ioan (clasa a IX-a), Fusa Florin Alexandru (clasa a IX-a), Dochia Tudor (clasa a X-a), Lucuțar Șerban Gabriel (clasa a IX-a), pregătiți de prof. Victor Șutac.
O primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială
Așadar, pentru competiție, elevii trebuie să programeze și să construiască un minisatelit (CanSat), cu volumul şi forma unei doze de băutură.
CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter și va trebui să îndeplinească o misiune impusă, o misiune la alegerea echipelor și să aterizeze în condiții de siguranța.
Misiunea primară a CanSat-ului, impusă, este aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice.
Echipa câștigătoare a Competiției Naționale se va califica în finala Competiției Europene de CanSat 2023, organizată de Agenția Spațială Europeană la Granada, Spania, în luna iunie.
Potrivit organizatorilor, Agenția Spațială Europeană le oferă elevilor, prin competițiile de CanSat, ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.