Inspectorii sanitar-veterinari care își desfășoară activitatea în Vama Siret, unde verifică transporturile de produse alimentare de origine animală și non-animală care vin dinspre Ucraina, insistă în ultima perioadă pe verificarea legalității transportului până la punctul de descărcare, în acest sens fiind descoperite destul de multe probleme legate de depozitele în care ajung mărfurile. Unele firme importatoare nu au amenajate depozite autorizate sanitar-veterinar, cauză din care în ultima perioadă 9 camioane au fost blocate în vamă câte 48 de ore și s-au aplicat 5 amenzi, în valoare de 36.000 de lei.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a explicat că problemele constau în faptul că se pot amesteca în depozite mărfuri destinate consumului uman cu furajele pentru animale. Unii transportatori ignoră acest aspect și nu țin cont de el, ducând de exemplu furaje pentru animale în depozite pentru consumul uman ori în depozite care nu sunt autorizate în nici un fel.
”Facem un apel către transportatori să se adreseze la noi și să intre în legalitate. În caz contrar există riscul de a încasa amenzi și de a fi blocați în vamă, ceea ce înseamnă alți bani pierduți. Nu ne dorim nici să dăm amenzi și nici să blocăm activitatea în vamă, prim urmare solicităm mai multă colaborare din partea acestor importatori”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Ordinul de restricționare a importurilor dinspre Ucraina are efecte reduse
După cum se știe, Comisia Europeană a impus recent restricții la patru categorii de produse alimentare care vin din Ucraina, și care pot doar tranzita teritoriul României. Acest ordin este valabil în perioada 2 mai – 5 iunie și este valabil în cazul grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței. Așadar, în acest interval aceste mărfuri nu mai pot ajunge în depozite din țară, dar măsura se resimte și nu prea, în sensul că nu sunt afectate și contractele încheiate înainte de 2 mai. În plus, nu poate exista un control al actelor de transport emise din Ucraina (și mai ales al autenticității acestora privind data emiterii) astfel că ordinul are efecte și nu prea.
Totuși, traficul a scăzut ușor prin Vama Siret, de la circa 150 de vehicule pe zi la 110-120.
Din datele monitorizate de sanitar-veterinari rezultă o creștere a transporturilor de zahăr, produs care nu este pe lista celor patru cu restricții.
DSVSA Suceava are în acest moment 18 inspectori sanitar-veterinari care asigură activitatea de monitorizare și control în PTF Siret, respectiv în Punctul de Intrare Feroviar de la Dornești. La Siret se asigură 3-4 inspectori pe schimb, iar la Dornești câte unul pe schimb.
Prin sondaj, inspectorii au luat probe din cereale și celelalte produse aduse din Ucraina, o concluzie generală fiind că problemele legate de calitate au fost rare și în general minore.