Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Blijdorp-România, cu o capacitate de 40 de locuri, a intrat într-un amplu proces de reabilitare și dotare a spațiilor existente. Este vorba de o finanţare nerambursabilă, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență - Reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.
Am aflat de la reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava că în municipiul Suceava există doar un singur Centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități care oferă rezidenților servicii specifice. „Având în vedere că în municipiul Suceava avem un număr ridicat de persoane încadrate într-un anumit grad de handicap și faptul că în localitățile limitrofe Mihoveni și Mitocu Dragomirnei există deja două Locuințe Maxim Protejate (LMP-uri), considerăm oportună și necesară reabilitarea și dotarea spațiilor actuale ale Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Blijdorp-România din municipiul Suceava. Dotarea acestui centru va determina creșterea calității vieții beneficiarilor din comunitate și LMP-uri”, a explicat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.
Costul total al proiectului fără TVA: Total buget: 1.138.102.5 de lei; Finanțare nerambursabilă solicitată: 1.104.602,5 de lei; Cofinanțare solicitant: 33.500 de lei.
Cu bani europeni, Centrul de zi destinat persoanelor cu dizabilităţi din locuinţele maxim protejate, dar şi persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate, va fi reabilitat, accesibilizat și dotat conform standardelor în vigoare.
„Rezultatul principal al acestei acţiuni îl va constitui dialogul activ între comunitate/societate civilă şi persoanele cu dizabilități și familiile acestora. Se urmărește și progresul abilităţilor beneficiarilor, progres realizat în paralel cu creşterea expertizei specialiştilor care lucrează cu aceşti beneficiari”, susține personalul DGASPC Suceava. Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani: 2022-2024. Instituția de protecție a copilului se obligă să păstreze licența de funcționare în perioada de sustenabilitate fără reducerea capacității acestuia.