marţi, 9 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 106 (8330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proceduri

Mitul șpăgii de 15.000 de euro și realitatea concursurilor pentru posturi la Spitalul de Urgență Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anunțurile de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt însoțite, aproape mereu, în spațiul public, de comentarii referitoare la mita pe care ar fi nevoiți să o dea candidații pentru a promova examenele. Sumele vehiculate sunt între 10.000 și 15.000 de euro. În realitate, procedura de concurs este suficient de complexă pentru a reduce la minimum posibilitatea șpăgii pentru obținerea unui post.

Directoarea Direcției resurse umane, juridic și salarizare a spitalului, Dana Mamciuc, a explicat, la solicitarea noastră, pas cu pas cum se desfășoară un concurs, luând ca exemplu concursul pentru asistenți medicali.

După ce ocuparea posturilor este aprobată de Comitetul Director al spitalului și de Consiliul Județean, ca autoritate tutelară, se anunță public organizarea concursului, criteriile de ocupare a posturilor și calendarul de desfășurare. Cu câteva zile înainte de examen directorul de îngrijiri îi înaintează managerului o listă cu persoanele pe care le propune să facă parte din comisia de examinare. Acestea trebuie să aibă același nivel de pregătire sau mai ridicat ca cel cerut candidaților (școală postliceală sau studii superioare). Dana Mamciuc a spus că de regulă pentru comisii sunt propuși asistenți-șefi care cunosc procedura de examen, predau la diverse instituții de învățământ medical (școli sanitare sau la universitate) și au o bună reputație. Componența comisiei de concurs, formată din trei membri, este aprobată de manager. Apoi, fiecare membru propune o listă de subiecte, cel puțin tot atâtea câte urmează să fie la examenul scris. De exemplu, la concursul care este acum în desfășurare la spital, la proba scrisă pentru ocuparea unui post de asistent la Laboratorul de Anatomie patologică au fost 32 de subiecte. Prin urmare, fiecare dintre cei trei membri ai comisiei a prezentat anterior o listă cu cel puțin 32 de subiecte. În dimineața examenului scris, pe baza propunerilor anterioare se fac variantele finale (două sau mai multe) și în sala de examen, în prezența candidaților, se extrage versiunea de concurs.

 

La examen candidații trebuie să fie obligatoriu „cu urechile la vedere”

Examenul poate fi tip grilă, tip „eseu” (clasic) sau mixt. Forma „eseu” sau mixtă sunt alese când se urmărește să se evalueze și în ce măsură candidații stăpânesc corect terminologia de specialitate.

În sala de examen, alături de membrii și secretarul comisiei, sunt prezenți reprezentantul sindicatului și al organizației profesionale, în cazul de față al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Dana Mamciuc a precizat că în sala de examen candidații nu au voie să intre cu nici un fel de materiale, cu telefoane sau alte echipamente de comunicare: „li se atrage atenția să fie cu urechile la vedere”, cu părul prins în coadă sau dat după urechi.

După încheierea examenului, membrii comisiei încep să corecteze, fără să desigileze tezele. Această operațiune se face la final, când se face centralizatorul cu numele candidaților și nota obținută.

Candidații care obțin punctajul minim pentru promovare, de 50 de puncte, trec în etapa următoare, a interviului. Aici fiecare candidat extrage un bilet cu un subiect, care este consemnat de secretarul comisiei. După ce candidatul prezintă tema, fiecare membru din comisie îi adresează cel puțin o întrebare. Rezultatele se dau la finalul examenului, pentru toți candidații.

Înregistrarea audio-video a concursului este la latitudinea managerului, dar dacă se optează pentru înregistrare, consimțământul candidaților este obligatoriu și este exprimat la înscrierea la concurs.

Identificarea unei portițe pentru șpagă pe tot acest traseu este nu doar dificilă, ci și extrem de riscantă, atât pentru cel care dă, cât și pentru cel care primește, adică închisoare de la 2 la 7 ani. Este însă posibilă apariția unor persoane care n-au nici o legătură cu concursurile, dar care să promită credulilor că pot „aranja”, contra cost, obținerea unui post.

La concursul pentru ocuparea a 14 posturi de asistent medical, aflat acum în desfășurare la spital, din 82 de candidați înscriși,  61 au picat proba scrisă deoarece nu au rezolvat suficiente subiecte pentru a întruni punctajul minim, de 50 de puncte, pentru promovare în etapa următoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitul șpăgii de 15.000 de euro și realitatea concursurilor pentru posturi la Spitalul de Urgență Suceava.
 Vizualizări articol: 3988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mitul șpăgii de 15.000 de euro și realitatea concursurilor pentru posturi la Spitalul de Urgență Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei